Vágólapra másolva!
Stavangerben a sorsolási számokat meghatározó villámversennyel vasárnap megkezdődik az Altibox Norway Chess 2018 szuperverseny. A világranglista első tizenhárom helyezettjéből tízen a rajtnál, a rajtlistát a háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti kihívója, az amerikai Fabiano Caruana előtt. Novemberi londoni világbajnoki döntőjük előtt utoljára mérkőznek meg egymással ők ketten. Az év legerősebb, legnagyobb érdeklődéssel várt tornáján hétfőn indulnak a küzdelmek

A norvég városban sorozatban hatodszor rendezik meg a tornát. Az Altibox Norway Chess 2018 viadal a sakkozás elitjének csúcstalálkozója lesz, igazi presztízscsatákat várunk. A 2791 Élő-pontátlagú verseny rajtlistáját a regnáló háromszoros világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A 2013-ban útjára indult sorozat első versenyének szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Carlsen is nagy szerepet játszott.

Itt asztalhoz ülni a legnagyobb elismerések egyike Forrás: norwaychess.no

A stavangeri szuperversenyre a meghívás rangot, elismerést jelent. A szervezők hathatós szponzorok támogatásával fantasztikus munkát végeztek, hiszen

a világranglista első tizenhárom helyezettjéből tízen játszanak,

a meghívás pillanatában a címvédő örmény Levon Aronjan és az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand is a top tíz tagja volt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyeinek követésére.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég) 2843
Fabiano Caruana (amerikai) 2822
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2808
Ding Liren (kínai) 2791
Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2789
Szergej Karjakin (orosz) 2782
Wesley So (amerikai) 2778
Hikaru Nakamura (amerikai) 2769
Levon Aronjan (örmény) 2764
Viswanathan Anand (India) 2760

A parádés mezőnyben Magnus Carlsen és Fabiano Caruana összecsapása igazi show-t ígér, pláne azok után, hogy a GRENKE Chess viadalt Baden-Badenben az amerikai nagymester a világelső előtt nyerte meg. Carlsen a Gasimov emlékversenyen győzött, Caruana viszont csak második lett az amerikai bajnokságon, a Bundesliga bajnoki címét eldöntő rájátszás során pedig a tizenkettedik bajnoki elsőségét ünnepelő OSG Baden-Baden együttesében az éltáblán kikapott a holland Anish Giritől.

Nagymenők Forrás: norwaychess.no

A címvédőként játszó Levon Aronjan valamennyi eddigi tornán asztalhoz ült, míg Viswanathan Anand, Caruana, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Nakamura negyedszer fogadta el a meghívást. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov és a kínai Ding Liren először méreti meg magát a „stavangeri ringben".

Az amerikai nagy hármas, Caruana, Wesley So és Nakamura pedig ismét együtt szerepel.

Vasárnap délután a villámversenyt bonyolítják le, amelynek végeredménye alapján választhatnak sorszámot a nagymesterek. Az első fordulót hétfőn 16 óra 30 perctől játsszák, az utolsót június 7-én, május 31-én és június 4-én pihenőnap lesz. Az első 40 lépésre 100-100, a következő 20 lépésre 50-50 perc a gondolkodási idő. A játszma befejezésig még 15-15 perc áll majd rendelkezésükre, illetve lépésenként 30-30 másodperc.

Érvényes az ún. szófiai szabály, azaz a döntetlen ajánlás tiltása.

Az első helyen előálló esetleges holtverseny esetén rájátszás döntené el a győztes kilétét.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a huszonharmadik szuperversenyen mérkőzik meg riválisaival, tízszer nem sikerült megszereznie az első helyet. Stavangerben négyszer(!)előzték meg, Szergej Karjakin kétszer, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov három esztendeje keserítette el a norvég sakkozót, tavaly Levon Aronjan ért elsőként a célba.

Az örmény nagymester, Levon Aronjan állandó vendég Stavangerben Forrás: norwaychess.no

St. Louisban 2014-ben Fabiano Caruana győzött, tavaly Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben Aronjan, St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Caruana diadalmaskodott, aki immár kihívóként idén Baden-Badenben is megelőzte a norvég világelsőt.

A verseny történetének legérdekesebb pillanataiból cikkünk második oldalán olvashat. Érdemes lapozni!