Vágólapra másolva!
Rafael Nadal mellett ketten tudtak nyerni legalább két salakpályás versenyt már az idei szezonban: Alexander Zverev és Dominic Thiem. Vasárnap a német és az osztrák is bejutott a negyeddöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon, ahol kedden egymás ellen mérkőznek. Előtte azért a nőknél még összecsap Serena Williams és Marija Sarapova.

Egy kicsit Serena Williams és Marija Sarapova hétfői csatájának az árnyékában teniszeztek vasárnap a Roland Garroson a negyeddöntőbe jutásért. Az amerikai és az orosz találkozója a női teniszben kicsit

olyan, mintha Rafael Nadal és Roger Federer mérkőzne meg.

Az amerikai még a svájcinál is sikeresebb a 23 egyéni Grand Slam-trófeájával és nem véletlenül nyilatkozott úgy Federer a Roland Garros előtt, hogy Serena Williams egyike a legnagyobbaknak, ha nem ő minden idők legnagyobb teniszezője.

Az amerikai Serena Williams örül egy korábbo Sarapova elleni győzelmének Forrás: MTI/EPA/Mast Irham

Marija Sarapova azért az eredményeiben elmarad Rafael Nadaltól, de az vitathatatlan, hogy a doppingügye előtt legalább olyan sikeres volt a pályán kívül, mint a spanyol és globális ismertségben, népszerűségben is felvette vele a versenyt. Az aktív női teniszezők között, Serena mellett csak nővére Venus nyert több Grand Slamet, mint Sarapova, de az orosznak mind a négy helyszínről van trófeája, míg az amerikai Wimbledonban és a US Openen gyűjtötte a maga hét serlegét.

Annyiból talán sántít a hasonlat Federerékkel, hogy

Serena Williams 19-et megnyert a 21 meccsükből,

tehát elég egyoldalú ez a rivalizálás. Ráadásul Marija Sarapova mindkét győzelme 2004-ben történt, azóta sorozatban 18-szor vesztett, játszmát is alig nyert.

Serena Williams még szombat este azzal kezdte az interjúszobában, hogy megkérte az újságírókat, kivételesen

fogják rövidre, mert még nem alszik a kislánya

és szeretne minél előbb menni hozzá.

és övé már több mint egy éve tart, az enyém alig néhány hónapja. Ezért most, inkább ő az esélyes. Nekem ez egy újabb jó teszt lesz, lássam, hol is tartok valójában"- magyarázta Serena Williams, akit arról is kérdeztek, milyen a kapcsolata Marija Sarapovával, aki a könyvében nagyon sokat foglalkozott vele.

Maria Sarapovára kemény meccs vár Forrás: AFP/Peter Parks

Mindig úgy léptem pályára ellene, mint bárki más ellen. Amikor a doppingügye volt, akkor is azt mondtam, bátor, hogy kiállt a nyilvánosság elé abban a helyzetben. A könyve miatt kicsit csalódott voltam. Szurkolóként, izgatott érdeklődőként vettem a kezembe és

meglepődtem, hogy szinte rólam szól, ráadásul nem feltétlenül igaz.

Hallomásokra épülő könyv, az ő szemszögéből látva az elmúlt éveket. Nem tudtam, hogy ennyire meghatározó a szerepem az életében. Mindig is hangsúlyoztam, hogy a nőknek inkább ki kellene állniuk egymásért, bátoríthatnánk egymást. Egy nőnek a sikere inspirálhatná a többieket. Engem mindig is ösztönzött mások jól csináltak valamit"- árulta el Serena Williams, aki vasárnap is pályára lépett a negyeddöntőbe jutásért, a női párosban.

A férfiaknál Alexander Zverev

megint beleszaladt egy ötszettes párbajba.

Szenvedett Karen Hacsanov ellen. A Moszkvában született, örmény származású, dubaji lakos Hacsanovot tavaly a Davis-kupában győzte le Fucsovics Márton Budapesten (7:5, 6:4, 6:4.) Arról a sikerről, akkor is lehetett tudni, hogy óriási eredmény, de amikor a Roland Garroson látjuk, mire képes a 22 éves orosz, salakon a 2. kiemelt ellen, még inkább felértékelődik.

Zverev a negyedik játszma végén és az ötödik elején is

extázisban hergelte a Suzanne Lenglen publikumát.

Zverev jó formában van Forrás: AFP/Valery Hache

A 2. kiemelt német előszeretettel merít erőt a szurkolókból. Szüksége is volt erre, mert nem igazán találta Hacsanov stabil, agresszív teniszének az ellenszerét. Talán nem véletlen, hogy az új generáció tagjai közül egyelőre Alxander Zverev jutott a legmesszebb, ő legerősebb mentálisan és kivételesek a versenyzői adottságai:

a héten már harmadszor fordított 1:2-es játszmaállásról.

Egy ATP 1000-es verseny megnyeréséhez elég lehet tíz játszma, a Grand Slamen minimum 21 kell. Igaz, az előbbit egy hét alatt rendezik. A 21 éves német

szerda óta 15 játszmát teniszezett, harcolt végig,

összesen 10 óra 17 percet töltött a pályán öt nap alatt, ami könnyen döntőnek bizonyulhat a keddi negyeddöntőben Dominic Thiem ellen.

Az osztrák vasárnap Nisikori Kei ellen lépett pályára a Philippe Chatrier stadionban és érdekes meccset játszottak: 59 perc után 6:2, 6:0-ra vezetett Thiem, de a japán nem adta meg magát. Szépített (7:5) és a 4. játszmában egyetlen brék, illetve a végén egy ki nem kényszerített hiba tenyeressel döntött az osztrák javára.