Társoldalunk:

Rafa Nadal szettet vesztett a Roland Garroson

2018.06.06. 22:19

Rafael Nadal olyat tett, amire 2015 óta nem volt példa a párizsi salakon: a címvédő spanyol játszmát vesztett a negyeddöntőben. A francia nyílt teniszbajnokság 11. napjának műsorát az időjárás irányította, nem is sikerült befejezni. A nőknél kialakult az elődöntő párosítása: az már kedden eldőlt, hogy az alsó ágon Sloane Stephens és Madison Keys játszik. Szerdán pedig az is eldőlt, hogy a világelső Simona Halep és a 2016-os Roland Garros-bajnok Garbine Muguruza követi a legjobb négy közé a két amerikait.

Marija Sarapova viszonylag magabiztosan készülhetett a Garbine Muguruza elleni mérkőzésére. Korábban háromszor találkozott a spanyollal és mindig jobbnak bizonyul nála, ráadásul egyre jobb formában teniszezett Párizsban, a 4. fordulóban pedig pályára sem kellett lépnie, miután Serena Williams egy rejtélyes fájdalom miatt visszalépett. Igaz, legutóbb 2014-ben, Montrealban verte Muguruzát, aki azóta kétszeres Grand Slam-bajnok lett.
A rangadóból kiütés lett, mert a 3. kiemelt, 70 perc alatt 6:2, 6:1-re győzött az orosz ellen.

"Sok dolgot jobban csinált, mint én. Ő volt az agresszívabb. Irányította a játékot és jobban is adogatott nálam" – ismerte el Marija Sarapova a vereség után, de hangsúlyozta, hogy összességében jó úton jár, bár a szerdai meccs pont nem ezt mutatja.

Négy éve tapasztalatlanabb teniszező voltam, tudtam, hogy az elmúlt négy évben én fejlődtem többet és nagyon motivált voltam. Lehet, hogy nem mosolygok, amikor játszom, de imádok teniszezni. Az ember nem gondol a serlegre, mielőtt bekerül a döntőbe, nem lenne egészséges" – nyilatkozta Garbine Muguruza, aki nem érzi, hogy ő lenne a csütörtöki, Simona Halep elleni meccs esélyese. Szerinte a román nem véletlenül vezeti a világranglistát, az idén jobb eredményei vannak, mint neki, nagyon jó salakon és szereti a Roland Garrost. Profi nyilatkozat, akárcsak a hozzáállása: nem foglalkozik azzal, hogy az elődöntő arról is határoz, melyikük vezeti hétfőtől a világranglistát.

Simona Halep (balra) és Garbine Muguruza: valamelyikük világelső lesz vagy maradForrás: AFP/2017 Getty Images/Matthew Stockman

Angelique Kerber és Simona Halep drámai mérkőzést játszott januárban az Australian Openen. Akkor az elődöntőben találkoztak és a román 9:7-re nyerte a harmadik szettet. Most a negyeddöntőben kerültek össze és az első játszma után többeknek eszébe jutott Melbourne. A német 64 perc alatt hozta a szettet, de folytatásban elég egyoldalúra sikerült a csata, Halep tudott erősíteni és erre már nem volt válasza Kerbernek: 6:7, 6:3, 6:2 lett a vége.

Nem kezdtem lassan, csak rossz taktikával teniszeztem. Az elején túl sokat hibáztam, nem azt játszottam, amit kellett volna, de most már pontosan tudom, mi működik ellene. Türelmesnek kell lenni, várni a megfelelő pillanatot, erősebben pörgetni és megnyitni a pályát. Azért is jó ellene győzni, mert azt mutatja nekem, hogy van bennem elég erő ahhoz, hogy nyugodt maradjak. Fordulóról fordulóra jobban megy a játék. Nincs bennem elvárás, nincs rajtam nyomás. Ha úgy játszom, mint ma, akkor bármi is az eredmény, elégedett leszek, mosolyogni fogok" – mondta Simona Halep.

A férfiak a 2. esőszünet után befejezték szerdai szereplésüket. A centeren az jelentette a szenzációt, hogy Diego Schwartzman megnyerte az első szettet Rafael Nadal ellen és a másodikban kétszer is brékelőnyben volt az argentin, de az első esőszünet után a spanyol fordított: 4:6, 5:3, 30:15-nél vonultak le, Nadal adogat a csütörtöki folytatásban az egyenlő játszmaállásért.

Nem sokan fogadtak arra valószínűleg, hogy Diego Schwartzman játszmát nyer. A címvédő azonban, önmagához képest gyengén teniszezett, sokat hibázott és az egyenes tenyereseket agresszívan és pontosan ütő dél-amerikai meglepte őt.

Diego Schwartzman hatalmasat játszott eddig:

Háromszor vesztette el az adogató játékát az első szettben. Schwartzmant az sem zavarta meg, hogy a játszmalabdánál percekig állt a játék, mert egy néző rosszul lett a lelátón. Nadalt kétszer is ápolni kellett, kötést kapott az alkarjára.

Természetesen az igazi szenzáció az lenne, ha Schwartzman a csütörtöki folytatásban további szetteket nyerne... A korábbi öt találkozójukon Rafael Nadal győzött, többnyire elég simán.

Az örökranglistát továbbra is Björn Borg vezeti:

A nehéztüzérek párbaja még az elején tart a Suzanne Lenglen arénában. Marin Cilic és Juan Martin del Potro az első szett rövidítéséig jutott el, abban 5:5 az állás. A szerdai esőnek a csütörtöki jegygytulajdonosok örülhetnek, mert így ajándékba kapják Rafael Nadal és Diego Schwartman összecsapását a Philppe Chatrier stadionban.