Vágólapra másolva!
Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya tíz dobogós helyezéssel már elégedett lenne a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, és abban reménykedik, hogy minden szakágban szereznek legalább egy érmet a magyar versenyzők.

A szövetségi kapitány 37 versenyzőt nevezett meg, akik a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon képviselhetik a magyar színeket. A szerb fővárosban lehet indulási jogokat gyűjteni a jövő évi, minszki Európa Játékokra, amely már

kvótákat kínál a 2020-as tokiói olimpiára.

Tavaly a Plovdivban rendezett Európa-bajnokságon a magyar csapat minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt. Hüttner Csaba szerint idén nem lehet elvárás, hogy ennyire jó eredményeket érjenek el a mieink. A szövetségi kapitány a szegedi világkupa után az Origónak elmondta, hogy a júniusi belgrádi Európa-bajnokságra még nem szeretné csúcsformába hozni a válogatott tagjait, mert

a legfontosabb az augusztusi világbajnokság,

amit a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendeznek.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

miután ezen az Európa-bajnokságon lehet kvótákat szerezni a jövő évi Európa Játékokra. Ráadásul ezt a kontinensviadalt öt héttel korábban rendezik meg, így teljesen máshol tartunk a felkészülésben, például a csapathajóknak még nem volt lehetőségük arra, hogy összecsiszolódjanak. Ugyanakkor a versenyzőink jó formában vannak, ezt bizonyítják a hétvégi válogató eredményei, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Nem bánnám, ha most halványabban szerepelnénk, az év fő versenyén, az augusztusi világbajnokságon pedig jobban teljesítenénk, mint tavaly" – nyilatkozta Hüttner Csaba a Kajak-Kenu Szövetség honlapjának.

A magyar csapat rangidőse ezúttal is Kammerer Zoltán lesz, aki márciusban múlt el 40 éves, vele egy hajóban, a K-4 1000 méteres egységben foglal helyet a válogatott legfiatalabb tagja, a 19 esztendős Varga Ádám is. A hosszabbik távon rajtoló férfi négyesbe az 1000 párosban és egyesben mutatott forma alapján lehetett bekerülni, így az egység tagja Erdőssy Csaba és Ceiner Benjámin is.

A női négyesbe a négy legjobb egyes került, így Kozák Danuta, Medveczky Erika, Kárász Anna és Bodonyi Dóra próbálkozhat meg a címvédéssel.

Kozák Danuta a célban Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A női kajaknégyessel szemben mindig elvárás, hogy nyerjen, szerintem erre ebben az összetételben is jó esélyeink vannak, bár a lányok az Európa-bajnokság előtt talán csak egyet tudnak majd együtt evezni. A férfi 500 négyestől dobogó közeli eredményt várok, a kenus és kajakos férfi 1000 párosoktól pedig azt, hogy a legjobb hatban legyenek. Egyesben

nála az a fontos, hogy visszaszokjon a nemzetközi mezőnybe, hiszen utoljára Rióban szerepelt világversenyen" – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A többi olimpiai számról azt mondta, hogy a kenus Kiss Tamásnak szerinte nagyon nehéz dolga lesz 1000 méteren, és

a kajakos Kopasz Bálintnak sem ígérkezik könnyűnek a feladata ugyanezen a távon, de ő a dobogó közelébe kerülhet.

A formája alapján jó eredményt várnak Birkás Balázstól is K-1 200 méteren.

Kopasz Bálint, az egyik legnagyobb magyar kajakos tehetség Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kapitány úgy véli, Medveczky és az ugyancsak szülési szabadsága után visszatérő Csipes Tamara párosa is érmes lehet 500 méteren, és női kenuban is arra számít, hogy mindkét olimpiai számban a legjobbak között lesznek a versenyzői.

A magyar válogatott szerdán utazott ki Belgrádba. A felnőtt Európa-bajnokság pénteken reggel az 1000 és az 500 méteres selejtezőkkel kezdődik, a döntő futamokat szombaton és vasárnap rendezik.