Vágólapra másolva!
Simona Halep jutott elsőként döntőbe a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyében.

A világelső román játékos a csütörtöki elődöntőben a 2016-os bajnok spanyol Garbine Muguruzát győzte le két játszmában.

Az első szettet nagyon simán nyerte a Párizsban már kétszer (2041, 2017) döntős Halep, a másodikban azonban Muguruza nagy csatára kényszerítette riválisát. A tornán harmadikként rangsorolt spanyol 4:2-re még vezetett, utána azonban egyetlen játékot sem tudott nyerni: utolsó adogatását négy ki nem kényszerített hibával veszítette el.

Halep - aki az idény első Grand Slam-tornáján, Melbourne-ben is finalista volt - pályafutása negyedik GS-döntőjére készülhet, nyernie még egyszer sem sikerült.

Az biztos volt, hogy amerikai ellenfele lesz, ugyanis a második elődöntőben a US Open tavalyi győztese, Sloane Stephens és az ottani vesztes, Madison Keys találkozott.

New Yorkban Stephens simán verte Keyst, és Párizsban is jobban kezdte a meccset. Az első szettben 1:1-nél úgy vette el riválisa adogatójátékát, hogy Keys 40:0-re állt. Stephens a megszerzett brékkel kiválóan sáfárkodott a játszma végéig és 6:4-re hozta a játszmát.

Sloane Stephens és Madison Keys Forrás: AFP/Christophe Simon

A világranglistán 13. Keys a másodikat ismét rosszul kezdte, Stephens óriási küzdelem végén rögtön elnyerte adogatását, majd 4:2-nél újra. Végül az is belefért a rangsorban 10. amerikai teniszezőnek, hogy 5:2-nél nem tudta kiszerválni a meccset, de 5:4-nél már nem hibázott, így 1 óra 19 perc alatt győzött.

Halep (román, 1.)-Muguruza (spanyol, 3.) 6:1, 6:4

Keys (amerikai, 13.)-Stephens (amerikai 10.) 17.00

Egy döntőt már le is játszottak, ezt a második helyen kiemelt Latisa Csan, Ivan Dodig tajvani, horvát kettős nyerte a vegyespárosok döntőjében. Csan és Dodig a csütörtöki fináléban az első kiemelt Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát duóval csapott össze, s a simán megnyert első játszma után a második szettet rövidítésben veszítette el.

Az úgynevezett szuperrövidítés bővelkedett a fordulatokban, végül a Csan, Dodig páros koncentrált jobban, s 10-8-ra megnyerte a játszmát, ezzel pedig a mérkőzést. A bajnok duó sikeréért 120 ezer eurót kapott, míg a finálé vesztese ennek az összegnek a felét.

Latisa Csan, Ivan Dodig (tajvani, horvát, 2.)-Gabriela Dabrowski, Mate Pavic (kanadai, horvát, 1.) 6:1, 6:7 (5-7), 10-8