Társoldalunk:

Az Eb-bronzérmes kajakosok megcélozzák a vb-győzelmet

2018.06.10. 13:16

A Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István alkotta férfi kajaknégyes bronzérmet nyert az 500 méteres olimpiai szám fináléjában. A négyes tagjai többfordulós válogatás után kerültek a hajóba, s Hüttner Csaba szövetségi kapitány az Eb előtt azt mondta, a belgrádi teljesítmény alapján dönt arról, egyben marad-e ez a kvartett.

"Elégedettek vagyunk, várható volt, hogy a németek és spanyolok uralják majd a futamot, ők már régóta együtt versenyeznek - mondta Kuli István. - Bízom benne, hogy sikerül együtt tartani ezt a négyest, ezzel az eredménnyel szerintem bizonyítottunk. A vb-ig lesz időnk összecsiszolódni - fogalmazott Molnár Péter. - Erős mezőnyben harmadikként jöttünk be, gyakorlás után meg lehet nyerni az augusztusi világbajnokságot" - jelentette ki Dudás Miklós, aki doppingeltiltása után idén tért vissza.    

Dudás Miklós, Kuli István, Tótka Sándor és Molnár Péter (mutatja bronzérmét a férfi kajak négyesek 500 méteres döntőjének eredményhirdetésénForrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon jó pályát jöttünk. Ezt a kemény rajtgépet lebontottuk, úgyhogy a mögöttünk haladónak nem volt rajtgépe. Jobbak voltunk, mint az előfutamban. Olimpiai versenyszámban lettünk bronzérmesek, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A tavalyi két Eb-arany után megtanultam, hogy az Európa-bajnokság nem fontos verseny, mi a vb-re készülünk. Addig még szerencsére sok idő van, úgyhogy tudunk még hová fejlődni. Határ a csillagos ég" - tette hozzá boldogan a 23 éves Tótka Sándor.

A férfi kajaknégyesből kimaradt Mozgi Milán és Somorácz Tamás szoros csata után csapott elsőként a célba az 500 méteres távon. Fél távnál még az oroszok vezettek, de aztán a magyarok és a vb-címvédő spanyolok fokozatosan felzárkóztak hozzájuk, s a hajó jobb belökése Mozgiék javára döntött. Mögöttük - 13 századdal - a spanyolok és az oroszok holtversenyben lettek másodikak.

"Láttam, hogy nagyon szoros volt. Nem ez volt életünk pályája, de nyertünk, úgyhogy örülünk. Ez az aranyérem némi gyógyírt jelent arra, hogy nem kerültünk be a négyes hajóba. Rosszul jöttünk ki a rajtból, láttuk, hogy a németek elmennek mellettünk. Ezért kicsit elkezdtem kapkodni és rásiettem Milánra. A célunk, hogy felfejlesszük magunkat az 1000 méteres párosra" - nyilatkozta Somorácz Tamás.

Az aranyérmes Mozgi MilánFotó: Szabó Gábor - Origo

"Ez az ötödik hétvége, hogy versenyzünk egyhuzamban. Elfáradtunk. Amikor berúgtuk a hajót, éreztem, hogy bent vagyunk. Nem voltunk boldogok, hogy kikerültünk a négyesből, de öt hét múlva lesz a válogató, megpróbáljuk újra. Felteszünk mindent egy lapra" - tette hozzá Mozgi Milán.