Társoldalunk:

A magyar lányok bearanyozták a kajak-kenu Eb utolsó napját

2018.06.10. 12:27

A belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság 500 méteres döntőiben a kajakos Kozák Danuta aranyérmet, a Mozgi Milán, Somorácz Tamás egység és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős ezüstöt, a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István alkotta férfi kajaknégyes bronzérmet szerzett, míg a kenusok között a Balla Virág, Takács Kincső alkotta egység szintén aranyérmet nyert, megvédve ezzel az Európa-bajnoki címét.

Elsőként a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István alkotta férfi kajaknégyesért szoríthattunk az 500 méteres olimpiai szám fináléjában. A magyar egység jól kapta el a rajtot, de 250 méter után csak hetedik helyen állt. Féltáv után a mieink begyújtották a rakétákat, és óriási hajrát követően a németek és a spanyolok mögött beértek a harmadik, bronzérmes helyre. 

Kozák Danuta a női kajak egyesek 500 méteres versenyében is aranyérmet szerzettForrás: MTI/Kovács Tamás

A szombaton a női kajaknégyessel aranyérmet szerző Kozák Danuta ezúttal egyéniben szállt vízre az 500 méteres olimpiai szám döntőjében. Az ötszörös olimpiai bajnok hamar ellépett a mezőnytől, a féltávnál már egy hajóhosszal vezetett. A hajrában a fehérorosz Volha Khudzenka próbált tapadni a magyar versenyzőre, de esélye sem volt befogni, így Kozák Danuta megszerezte önmaga és a magyar csapat második aranyérmét a belgrádi Európa-bajnokságon.

A női C-2 500 méteres döntőjében a Balla Virág, Takács Kincső egység villámrajtot vett az 5-ös pályán, és a féltávnál már egyértelműen ellépett a mezőnytől. A hajrában az orosz és a fehérorosz egység is rákapcsolt, de szerencsére esélyük sem volt a győzelemre, így a Balla, Takács egység megvédte az Európa-bajnoki címét az új ötkarikás versenyszámban, és megszerezték a magyar csapat harmadik aranyérmét az Európa-bajnokságon.

A legyőzhetetlen páros: Balla Virág és Takács KincsőFotó: Szabó Gábor - Origo

Ezt követően a szombaton K-1 1000 méteres döntőjében ezüstérmet szerző Kopasz Bálint előtt ismét lehetőség adódott, hogy megpróbálja legyőzni a portugál Fernando Pimentát, csak ezúttal 500 méteren. Ahogy az várható volt, a portugál versenyző kapta el a legjobban a rajtot, míg Kopasz Bálint ötödik helyen lapátolt fétávnál. A hajrában a cseh Josef Dostal és az ukrán Oleg Kukharik is megelőzte Pimentát, míg a 21 éves magyar az utolsó helyen ért célba, de nincs miért szégyenkeznie, mert szombaton óriásit ment, és olimpiai számban szerzett ezüstérmet.

A Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős hajszállal a franciák mögött másodikként ért célba 500 párosbanForrás: Szalmás Péter/MKKSZ

A szombaton a női K-2 1000 méteres döntőjében bronzérmet szerző Csipes Tamara ismét párosban állt rajthoz, csak ezúttal Pupp Noémi helyett Medveczky Erika volt a partnere az 500 méteres olimpiai versenyszámban. A magyar egység viszonylag gyengén rajtolt, a féltávnál az első négyben sem voltak a mieink. Utána viszont begyújtották a rakétákat, ésóriási hajrát követően ezüstérmet szereztek úgy, hogy csupán három tized másodperccel maradtak le a győztes francia Manon Hostens, Sarah Guyot egység mögött.

Végezetül a férfi C-2 500 méteres döntőjében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros óriási csatában a negyedik helyet szerezte meg.

A K-2 500 méteres fináléjában a Mozgi Milán, Somorácz Tamás duó hatalmas versenyben diadalmaskodott a spanyol Marcus Walz, Rodrigo Germade egység ellen. A célba érkezés után percekig nem lehet biztosan tudni, hogy melyik hajó végzett az élen, de a célfotót követően a magyarokat hozták ki győztesen, akik egy tized másodperc előnnyel nyertek, és nyertek aranyérmet.

A kenus Kiss Balázs a B döntőben volt érdekelt, ott második lett, így összesítésben a 11. helyen zárta az Eb-t.

A vasárnap délelőtti paradöntőkben is született magyar siker a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert révén, aki a KL1-es kategóriában, 200 méteren másodikként ért célba.

A további program:


200 méteres döntők:
női K-1 (Kozák Danuta) 13.05
férfi K-1 (Birkás Balázs) 13.24
női C-1 (Balla Virág) 13.37
női K-2 (Hagymási Réka, Szabó Ágnes) 13.50
férfi C-2 (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám) 14.03
férfi K-2 (Balaska Márk, Birkás Balázs) 14.16
női C-2 (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) 14.29


5000 méteres döntők:
férfi K-1 (Varga Ádám) 15.20
férfi C-1 (Kiss Tamás) 15.50
női K-1 (Takács Tamara) 16.30
női C-1 (Lakatos Zsanett) 17.10