Kozák Danuta visszatérése minden várakozást felülmúlt

KOZÁK Danuta, kajak-kenu
Kozák Danuta volt a júniusi Európa-bajnokság legeredményesebb magyar versenyzője
Vágólapra másolva!
Hüttner Csaba a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya elégedetten értékelt a belgrádi Európa-bajnokság után, melyen a magyar versenyzők remekül teljesítve 15 érmet - hat aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot - gyűjtöttek, és az olimpiai számokat tekintve 3-3-2 volt a dobogós mérlegük.

Hiányérzete legfeljebb azért lehet, mert férfi kenuban nem sikerült érmet szereznie a magyar versenyzőknek.

„Benne volt az ezer egyesben, az ötszáz és a kétszáz párosban is.

Viszont látok előrelépést. Ha az ezer egyesben Kiss Tamást nem húzza meg a német Sebastian Brendel vize, akkor bronzérmet nyer, az óriási dolog lett volna. A páros meg a kétszáz így alakult, mert a versenyzőink igazából az ezerre készülnek, és most próbáljuk őket felépíteni" – kezdte az értékelést Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba (balra), a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Szabó Gábor - Origo

A többi szakágban a szövetségi kapitány elégedett lehet a szerepléssel, a női kenusok például a három érmet, két aranyat és egy bronzot szerző Balla Virág vezetésével remekül teljesítettek. Külön kiemelte az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutát, aki gyermeke tavalyi születése miatt a 2016-os riói ötkarikás játékok óta most versenyzett először nemzetközi vizeken.

Balla Virág mutatja két arany és egy bronzérmét a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Dana visszatérése minden várakozást felülmúlt és bebizonyította, hogy komolyan kell vele számolni. Az benne volt, hogy az ötszáz egyest megnyeri, de

– folytatta a szövetségi kapitány, aki a nemzetközi elithez csatlakozó Kopasz Bálintról is szót ejtett. - Várható volt, hogy ötszáz méteren el fog fáradni az ezer méteren nyújtott kimagasló teljesítménye után. Az ezer egyesben van esélye a világbajnokságon is, most úgy tűnik, hogy az ötszázat elengedi.

Kozák Danuta, a magyar csapat legeredményesebb versenyzője mutatja két arany és egy ezüstérmét a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az új olimpiai számban szereplő 500 méteres férfi kajaknégyessel kapcsolatban a szakvezető azt mondta,

egy hét készülés után a harmadik hely reális eredmény, dolgozniuk kell azon, hogy ez a négy ember - Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós és Kuli István - minél jobban összecsiszolódjon.

A kvartett összeállítása többfordulós válogatás után alakult ki, és a szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, ha az egység megfelelően teljesít Belgrádban, akkor készülhet tovább az augusztusi, portugáliai világbajnokságra.

Jelen állás szerint marad ez az összeállítás, azzal a kitétellel, hogy ha a felkészülés alatt bárki úgy teljesít az edzőtáborban, hogy változtatnom kell, akkor megteszem" – folytatta a szövetségi kapitány.

Dudás Miklós, Kuli István, Tótka Sándor és Molnár Péter mutatja bronzérmét a férfi kajak négyesek 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arról is beszélt, hogy az előfutamát nagyon elrontó Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert 1000 méteres kajakpáros leszereplésének meglesznek a következményei, bár részletekkel nem szolgált, mint mondta, ez elnökségi hatáskör.

Arról nem is beszélve, hogy ezen két kvótát buktunk a jövő évi Európa Játékokra"

A honvédos duó az előfutamában csak a nyolcadik helyen ért be, mert azt hitte, hogy ez is elég lesz a középfutamos folytatáshoz, de nem így lett, s már az első pályájuk után búcsúzni kényszerültek. A

z Eb kvalifikációs verseny volt a 2019-es minszki Európa Játékokra, amely jövőre gyakorlatilag a kontinensviadalt jelenti majd a sportágban.

A kapitány hozzátette: a többi tervezett indulási jogot begyűjtötték.

Az Eb után az idei gyorsasági kajak-kenu versenyszezon július középén a második, szolnoki válogatóversennyel folytatódik, az év fő viadalát, a vb-t pedig augusztus 23-26-án rendezik a portugáliai Montemor-o-Velhóban.