Vágólapra másolva!
Suhajda Szilárd és Klein Dávid kedden megérkeztek a Gasherbrum I és II 5000 méter fölött kialakított alaptáborába és lassan megkezdik az akklimatizációs köröket is - közölték az expedíció szervezői pénteken az MTI-vel.

Suhajda Szilárd június 7-én indult el Budapestről és másnap találkozott Klein Dáviddal a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, ahonnan már együtt indultak a hegyek alaptábora felé.

Az alaptáborban már erősen havazik, a magyar sportolók előtt érkező expedíciós csapat pedig már háromszor próbálkozott átjutni az alaptábor és az egyes tábor között húzódó Gasherbrum gleccseren, eddig sikertelenül.

"A gleccser minden korábbinál makacsabb akadályt állít a mászók elé: a hasadékok labirintusát kiterjedt, vékony jéggel és hóval fedett tavak tarkítják, amelyek a sporttársak szerint megkerülhetetlen akadályokat képeznek" - fogalmazott Suhajda Szilárd szerdai beszámolójában.

Klein Dávid is csatlakozott Suhajda Szilárd Gasherbrum-expedíciójához Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

A két mászó hamarosan megkezdi az akklimatizációs köröket, magaslati táborokat építenek ki a Gasherbrum I-en felfelé haladva, hiszen ennek 8080 méteres csúcsát közösen akarják elérni. Klein Dávid a II-es csúcsra már nem tart Szilárddal, mivel azt 2003-ban már sikeresen elérte.

A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Mindkettőt mászták már meg magyarok, egy expedíció keretében még nem sikerült hazai hegymászónak elérnie mind a két csúcsot. Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé.