A magyar vitorlázók augusztusban már az olimpiáért harcolnak

Kiel Week 2017 YACHTING SAILING sports SPORT SPO Sailing Laser class
A Kieler Woche a világbajnokság előtti legfontosabb verseny volt Németországban
Vágólapra másolva!
A 2020-as tokiói olimpiára készülő valamennyi magyar vitorlázónak remekül sikerült a kvótaszerző világbajnokság előtti utolsó nagy verseny. A néhány napja zárult Kieler Wochén Berecz Zsombor és Vadnai Benjamin egyaránt a 11. helyet, Vadnai Jonatán pedig a 23. helyet szerezte meg. Érdi Mári pedig Marseille-ben a Világkupa döntőn második lett, ugyanott a Gyapjas testvérek a 12. helyen végeztek.

A vitorlázók az augusztus elején kezdődő World Sailing összevont világbajnokságon szerezhetik meg az első tokiói kvótákat. A dániai Aarhusban minden magyar élversenyző nagyszerű esélyekkel indul az idei, de főleg az utolsó nagy nemzetközi versenyeken mutatott teljesítményeik alapján.
A világbajnoksághoz időben az észak-németországi Kielben rendezett, korábban a világkupa-sorozathoz tartozó Kieler Woche volt a legközelebb.

A nagy hagyományokkal rendelkező versenyen két olimpiai osztályban – a finn dingiben és a Laser Standardben – három magyar egység szállt vízre. Finnben és Laser Standardban is a közvetlen élmezőnyben végzett Berecz Zsombor, illetve Vadnai Benjamin.

Mindketten nyertek futamot. Berecz két, Vadnai Benjamin pedig három tízen belüli helyezést ért el.

Vadnai Jonatán 23. lett a 118 indulót számláló Laser Standard mezőnyben.

A Kieler Woche a világbajnokság előtti legfontosabb verseny volt Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Carsten Rehder

A június második felében zárult verseny azért is volt különösen érdekes, mert itt tért vissza a nemzetközi élmezőnybe az Európa-bajnoki és Világkupa-ezüstérmes Berecz Zsombor, aki a téli holtidény után elszenvedett kéztörése miatt kilenc hónapja nem versenyzett.

Berecz tehát nem is akárhogy, hanem futamgyőzelemmel tért vissza a nemzetközi élmezőnybe.

A 69 egységet számláló, rendkívül erős mezőnyben – a finnes élversenyzők közül csak a riói bajnok Giles Scott és a Marseille-ben, az idei világkupadöntőn győztes brazil Jorge Zarif hiányzott – Berecz Zsombor a harmadik futamot nyerte meg, előtte futott egy 8. helyet, az utolsó, nyolcadik futamban pedig 3. lett.

írta Facebook oldalán a magyar finnes.

Berecz Zsombor szerint a Kielben megrendezett viadal remek felkészülés volt a dániai világbajnokságra Forrás: AFP/William West

A másik férfi egyszemélyes – szintén olimpiai – hajóosztály, a Laser Standard mezőnyében Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán állt rajthoz. Vadnai Benjamin rögtön az első futamban győzött, majd a negyedikben 5. lett, az aranycsoportban pedig 7., 9. és 11. helyeket is futott. Ezzel az összetett listán a 11. helyen végzett a 118 induló között. Testvére Jonatán a 23. helyen zárta a versenyt és ő is elért egy tízen belüli helyet, az utolsó futamban a 8. helyen ért célba – természetesen ugyancsak az aranycsoportban.

Mi történt Marseille-ben?

A másik két olimpia aspiráns magyar egység nem vett részt a Kieler Wochén, az ő felkészülésükbe ez a verseny nem illeszkedett. Így számukra a Kieler Woche előtt pár nappal zárult világkupadöntő volt az utolsó nagy verseny, ahol felmérhették, hol tartanak a kvótaszerző világbajnokság előtt. A döntőn aztán az derült ki, hogy a felkészülésük pompásan alakul: Érdi Mári a női Laser Radial osztályban a második helyen végzett, férfi 470-es osztályban a Gyapjas testvérek pedig a 12. helyen zártak.

Érdi Mária remekül versenyzett Marseille-ben Forrás: AFP/Greg Baker

A világkupadöntőn is mindkét részt vevő magyar hajó tudott futamot nyerni, Érdi Mári kettőt is. Ezek mellé még begyűjtött két második helyet is, meg egy harmadikat és egy ötödiket is. így a megrendezett 10 futam közül hatban az első ötön belül végzett, ennél egyenletesebb menetet csak a győztes belga Emme Plasschaert produkált.

És még ott van az éremfutam, amelyben Mári másodikként ért célba, míg a belga lány a 7. helyen.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Mári az eddigi világkupa-fordulók közül még tavaly októberben a japán Gamagoriban nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte) és a korábban világkupa-forduló Palma de Mallorcán rendezett Trofeo Princessa Sofián élete első felnőtt "világverseny"-érmét megszerezve harmadik lett, a La Rochelle-ben rendezett EB-n pedig 5., kiderül, hogy

Mári az egyik legstabilabb – ha nem a legstabilabb – élversenyző a világon ebben a hajóosztályban.

A 470-esben induló magyar páros – Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor –a 12. helyen zárta karrierjük első világkupa döntőjét úgy, hogy a második versenynapon rövid időre még a vezetést is átvették a rendkívül erős mezőnyben.

A világkupa-sorozat során Gyapjasék jelentőset léptek előre a mezőnyben, a japán Gamagoriban még tavaly októberben a 15. helyen, Miamiban idén januárban a 22.-en végeztek, hogy május elején Hyères-ben aztán futamot nyerve, a felnőtt mezőnyben első ízben az éremfutamba jutva a 10. helyen zárjanak. Közben Palma de Mallorcán is begyűjtöttek egy futamgyőzelmet. A május végi Európa-bajnokságon ismét saját elvárásaiknak megfelelően, a 14. helyen zártak, és az EB-n is elértek egy futambeli 3. helyet.