Társoldalunk:

Nem kér a Tour de France a doppingoló bajnokból

2018.07.01. 12:30

A Tour de France szervezői nem adtak indulási engedélyt az utóbbi három körversenyt megnyerő, de tavaly ősszel doppingbotrányba keveredő brit kerékpárversenyzőnek, Chris Froome-nak.

A Le Monde francia napilap vasárnapi információ szerint a Tour szervezői hosszas viták után döntöttek úgy, hogy nem adnak rajtengedélyt a négyszeres (2013, 2015-2017) bajnoknak, aki 2017 őszén, a spanyol körverseny, a Vuelta a Espana során elvégzett doppingteszten adott pozitív mintát. A szervezetében túlzott mennyiségű szalbutamolt mutattak ki, ami a sportolók körében népszerű asztmagyógyszer hatóanyaga, és bizonyos határig a Nemzetközi Doppingellenes-ügynökség WADA által is engedélyezett a használata. Az ügyben még tart a vizsgálat, de a Tour szervezői inkább lemondanak a címvédő szerepeltetéséről.

Chris Froome idén lemondhat a sárga trikórólForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Froome csapata, a Sky azonnal fellebbezett a döntés ellen, ennek eredményéről július 3-án fog dönteni a Francia Olimpiai Bizottság, de csak másnap hozzák nyilvánosságra a határozatot, három nappal az idei Tour rajtja előtt. Amennyiben itt a Sky-ra és Froome-ra nézve negatív döntés születik még fellebbezhetnek a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), de az aligha fog 72 órán belül ítéletet hozni.

A Giro d'Italia szervezői májusban nem voltak ennyire szívbajosak, ők megadták a rajtengedélyt, Froome pedig meg is nyerte az olasz körversenyt.