Nem kér a Tour de France a doppingoló bajnokból

5th Le Tour de France Saitama Criterium 2017 2017 22nd stage TDF 5th Action Artur Widak CYCLING - JAPAN Cycling Criterium Dimension Data. DD Team Edition Group of People Growth HORIZONTAL Japan Japan - Asia Japanese audience Japanese eel Le Tour de France
Christopher FROOME (Team SKY) in action ahead of Rigoberto URAN (Canondale Drapac) during 58.9km Main Race of the 5th edition of TDF Saitama Criterium 2017 . On Saturday, 4 November 2017, in Saitama, Japan. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Tour de France szervezői nem adtak indulási engedélyt az utóbbi három körversenyt megnyerő, de tavaly ősszel doppingbotrányba keveredő brit kerékpárversenyzőnek, Chris Froome-nak.

A Le Monde francia napilap vasárnapi információ szerint a Tour szervezői hosszas viták után döntöttek úgy, hogy nem adnak rajtengedélyt a négyszeres (2013, 2015-2017) bajnoknak, aki 2017 őszén, a spanyol körverseny, a Vuelta a Espana során elvégzett doppingteszten adott pozitív mintát. A szervezetében túlzott mennyiségű szalbutamolt mutattak ki, ami a sportolók körében népszerű asztmagyógyszer hatóanyaga, és bizonyos határig a Nemzetközi Doppingellenes-ügynökség WADA által is engedélyezett a használata. Az ügyben még tart a vizsgálat, de a Tour szervezői inkább lemondanak a címvédő szerepeltetéséről.

Chris Froome idén lemondhat a sárga trikóról Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Froome csapata, a Sky azonnal fellebbezett a döntés ellen, ennek eredményéről július 3-án fog dönteni a Francia Olimpiai Bizottság, de csak másnap hozzák nyilvánosságra a határozatot, három nappal az idei Tour rajtja előtt. Amennyiben itt a Sky-ra és Froome-ra nézve negatív döntés születik még fellebbezhetnek a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), de az aligha fog 72 órán belül ítéletet hozni.

A Giro d'Italia szervezői májusban nem voltak ennyire szívbajosak, ők megadták a rajtengedélyt, Froome pedig meg is nyerte az olasz körversenyt.