Társoldalunk:

Minden idők legjobb versenye lehet a budapesti junior műúszó vb

2018.07.17. 15:20

Harminckilenc ország közel 300 versenyzője nevezett a szerdán kezdődő budapesti junior műúszó-világbajnokságra, amely Lisa Schott, a FINA sportági technikai bizottságának elnöke szerint minden idők legjobb versenye lehet.

A kanadai sportvezető a vasárnapig tartó esemény keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: szereti Budapestet, második otthonának tekinti, s a magyarok vendégszeretetét ismerve biztos abban, hogy óriási siker lesz a vb. Emlékeztetett rá, hogy a Duna Arénában a jövő olimpiai bajnokait láthatják majd a nézők.

Balogh Sándor, a szervezőbizottság elnöke felidézte, hogy éppen egy évvel ezelőtt már zajlott az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a vizes világbajnokság.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a májusi budapesti felnőtt műúszó-világkupának volt olyan győztese, aki juniorkorú, így most itt lesz a mezőnyben.

Szántó Éva, a szervezést végző cég, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a tavalyi világbajnokságnak köszönhetően megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkeznek a junior vb sikeres megrendezéséhez, csak az időszak és a volumen más.

Natalja Taraszova, a magyar szinkronúszó-válogatott szövetségi kapitányaForrás: FINA Budapest 2017

Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy Natalja Taraszova három évvel ezelőtti szövetségi kapitányi kinevezése óta az orosz iskolát követik, a kemény munkának már lassan megvan a gyümölcse, s a bírók is egyre magasabbra értékelik a magyar versenyzők teljesítményét.

Taraszova elmondta, három éve közepes szinten volt a magyar szinkronúszás, s azóta több szempontból is rengeteget sikerült fejlődnie. Bízok abban, hogy a lányok meg tudják mutatni, hogy a közvetlen élmezőny közelében vannak" - emelte ki a szövetségi kapitány.

Iker Bernadett az MTI-nek kifejtette, a magyar versenyzők eddig a 20. hely körül végeztek a világversenyeken, most a 12-17. helyezés megszerzése a reális számukra. Reményét fejezte ki, hogy a kilenc versenyszámból egy-kettőben be tudnak jutni a döntőbe, vagyis a legjobb 12 közé. Erre leginkább a kombinációs kűrben vagy valamelyik egyéni számban lát esélyt.

A versenyre szerdán és csütörtökön ingyenes a belépés, a péntektől vasárnapig tartó időszakra 400 és 800 forintba kerülnek a jegyek.