Mind a négy magyar induló döntős a nőknél az öttusa Eb-n

Modern Pentathlon. World Championships. Women combined event kovács sarolta
Kovács Sarolta
Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar induló döntőbe jutott a nők hagyományos versenyében, a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság harmadik napján.

Csütörtökön két csoportban zajlott a 48 fős mezőny selejtezője, mindegyikből az első 15 hely ért automatikusan finálét, további hat versenyző pedig pontszáma alapján lépett tovább.

Az A-ba sorolták be a 2017-es világkupadöntő győztesét, Alekszejev Tamarát, valamint Réti Kamillát. Ők vívással kezdtek, Alekszejev 15 győzelemmel és 8 vereséggel ötödik, Réti 12/11-gyel nyolcadik lett. Úszásban előbbi 2:22.98 perccel a 18., utóbbi 2:30.87-tel a 21. időt ért el. Alekszejev két szám után hatodik, Réti 18. volt. Aztán a négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban mindketten biztosították helyüket a döntőben. Alekszejevnek ugyan ezúttal nagyon nem ment a lövészet, emiatt jelentősen visszacsúszott, de a 13. helyen így is továbbjutott. Közvetlenül mögötte ért célba a pontosan célzó Réti, akinek így nem kellett megvárnia a második csoport eredményeit, számolgatás nélkül finalista lett.

"Egyre jobban megy a lövészet, erre külön is készülök" - mondta az MTI-nek.

"Katasztrofális volt a lövészetem, annyira koncentráltam, hogy ne kelljen kifutnom magamat, hogy talán ez ütött vissza" - kereste ugyanakkor a választ a kombinált számos teljesítményére Alekszejev.

A B csoportba került a hazaiak közül a 2016-ban egyéni világbajnok, tavaly Eb-ezüstérmes Kovács Sarolta és a 2013-ban Európa-bajnok, 2017-ben vb-második Földházi Zsófia. A két magyar az úszást az első két helyen zárta, Kovács 2:11.00 perccel lett első, Földházi pedig 2:13.47-tel második. A vívás viszont csak Kovácsnak sikerült jól, ő 14 győzelemmel és 9 vereséggel ötödik volt ebben a számban és a lövészetekkel megszakított futás előtt a harmadik helyen állt. Földházi csupán 6 ellenfelét győzte le a páston, 17-től kikapott, ezzel 22. lett vívásban, összesítésben pedig a 19. helyre csúszott vissza.

Kovács Sarolta Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

A kombinált számban Kovács Saroltának nem kellett nagyon megerőltetnie magát, de így is már a második lövészet után első volt, végül pedig - az orosz Uljana Batasovával együtt - egy nyolcfős boly élén futott a célba. Földházinak lényegesen nehezebb volt a helyzete, egy pozíciót tudott javítani, 18. lett a csoportjában.

"Szerintem kiestem, életemben először pakolhatok" - mondta, de azután kiderült, hogy pontszáma alapján ő is döntős.

"Örülök, hogy simán ment - összegzett Kovács. - Voltak azért nehézségek, de ezek inkább technikai jellegűek, amiket ki lehet javítani a döntőig" - utalt egy-két elveszett asszójára. Megjegyezte, hogy a lövészetnél az erős széllökések zavaróak voltak, de ez mindenkit érintett, illetve, hogy fizikálisan remek állapotban van.

Pénteken a férfiak hagyományos versenyének selejtezőjét rendezik, hétvégén következnek a döntők. Az Eb hétfőn a vegyesváltóval ér véget.