Futurisztikus technológiával küzdenék le a hőséget a tokiói olimpia alatt

Violent heat days have continued in Japan Violent heat extreme heat fierce heat scorching heat stifling heat torrid heat
People walk in front of a TV screen broadcasting the weather forecast while the maximum temperature exceeds 33 degrees Celsius (about 92 degrees Fahrenheit) in Chiyoda Ward, Tokyo on July 20, 2018. According to Japan Metrological Agency, the maximum temperature was 33.2 degrees Celsius (about 92 degrees Fahrenheit) in Tokyo. The highest temperatures of some places in Japan exceeded 38 degrees Celsius (about 100 degrees Fahrenheit) have continued, and around 10 people have died recently due to heatstroke. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A Japánt sújtó kánikula komoly aggodalommal tölti el a 2020-as tokiói olimpia szervezőit, főleg a szabadban rendezett, több órán át tartó versenyek kitettsége okoz fejtörést.

Már közel száz halálos áldozata van a hetek óta tartó, nem ritkán 40 foknál is magasabb hőmérséklettel támadó kánikulának Japánban. Miután két év múlva éppen ezekben a napokban kezdődik el a tokiói nyári olimpia, a szervezők is feltették maguknak a kérdést: mihez kezdjenek, ha hasonló időjárással kell szembe nézniük a játékok alatt?

Soha nem látott meleg adja fel a leckét Japánnak Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yoichi Hayashi

A csarnokokban és más fedett létesítmények rendezett versenyek esetén adott a klímatizálás lehetősége, de mi legyen az olyan sportágakkal, mint a két-három órán át tartó maratoni futás, vagy a még ennél is hosszabb 50 kilométeres gyaloglás? Úgy tűnik, erre is van megoldás. A szervezők a két verseny útvonalát a Fujitsu Road Constracion által kifejlesztett aszfalttal fogják borítani, amely egy speciális spray-vel lefújva a hő és az ultraibolya sugárzás hatására akár 8-15 fokkal is hűvösebb lesz a felülete, mint a környezet.

A Fujitsu technikai igazgatója szerint elképzelhető, hogy a két említett útvonal mellett az olimpiai falu járdáit, és a központi stadion körül futó utakat is ezzel a speciális borítással látják el.