Vágólapra másolva!
Újabb két orosz atléta kapott engedélyt 2018-ra a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF), hogy semleges színekben versenyezzen, ugyanakkor az IAAF változatlanul fenntartja az Orosz Atlétikai Szövetség felfüggesztését.

Az IAAF szombati hírlevele szerint a nemzetközi szövetség tanácsa Buenos Aires-i ülésén hozzájárult, hogy az 1500-as futó Jegor Nyikolajev és a 400 méteren versenyző Alekszandr Szkorobogatko visszakapja rajtengedélyét, miután megfelelt az előírt követelményeknek. Így semleges színekben indulhatnak az idei versenyeken, akár már az augusztusi berlini Európa-bajnokságon is. A nemzetközi szövetséghez eddig több mint kétszázan fordultak kérelemmel, és a mostaniakkal együtt 74-en kapták meg az IAAF hozzájárulását.

Az IAAF ugyanakkor leszögezte, hogy - bár történt előrelépés, például a doppingellenes fellépésben - változatlanul érvényben marad az orosz szövetség eltiltása.

A szövetséget az IAAF 2015 novemberében függesztette fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tényfeltárása nyomán, amely szerint Oroszországban állami támogatás mellett szisztematikus doppingolás zajlott. Egyszersmind valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztették, így csak külön engedéllyel, független színekben indulhatnak azok a sportolók, akik a szigorú feltételeknek megfelelnek.