A szerbek drámai küzdelemben, ötméteresekkel nyerték a vízilabda-Eb-t

Serbia v Croatia - Semi Final Match European Water Polo Championships WATERPOLO water polo sports European Water Polo Championship Serbia piscinas picornell Croatia Urbanandsport Nurphoto MAN male barechestedness competition event competition muscle swimm
A szerbek sorozatban a negyedik Európa-bajnoki címüket gyűjtötték be
Vágólapra másolva!
A szerb férfi vízilabda-válogatott megvédte címét a Barcelonában rendezett Európa-bajnokságon, mivel a szombati döntőben óriási csatában ötméteresekkel legyőzte a házigazda spanyol csapatot. A szerbek sorozatban a negyedik Európa-bajnoki címüket gyűjtötték be.

Óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a spanyolok a döntőbe, fantasztikusan védekeztek, és nem kaptak gólt az első nyolc percben, elöl pedig egy emberelőnyt értékesítettek.

A második negyedben gyorsan jött az egyenlítés, a Szolnok klasszisa, Prlainovic pattintott elemi erővel a léc alá. A spanyolok egy végletekig kijátszott fórral vették vissza a vezetést, majd Perrone akciógóljával növelték az előnyt. A szerbek létszámfölényben szépítettek, 19 másodperccel a nagyszünet előtt pedig egy fantasztikus összjáték után a Ferencvárost erősítő Stefan Mitrovic révén egyenlítettek. A slusszpoén azonban a spanyoloké volt: Perrone a dudaszó pillanatában értékesített egy kipattanót.

A harmadik játékrész elején gyors gólváltás történt a medencében, majd percekig a kapusok és a védők villogtak, ezt követően Mandic csodálatos egyéni megmozdulása után 5-5-re módosult az eredmény. Dejan Savic időkérése után Prlainovic húzta be a labdát a rövidbe, de három másodperccel a szünet előtt Munarriz egy tökéletesen kivitelezett ejtéssel egalizált.

A zárófelvonásban közel három percet kellett várni az első gólra, ekkor az ugyancsak ferencvárosi Jaksic fejezett be közvetlen közelről egy fórt. Az egyenlítés azonnal jött a spanyol emberelőny végén. A hazaiakat leginkább kapusuk, Lopez tartotta meccsben, egy perccel a vége előtt pedig előnybe kerültek, de a torna legfontosabb fórját kihagyták. A szerbeknek az időkérés után 13 másodpercük maradt eldönteni az összecsapást, az elképesztő hangorkánban azonban lövés nélkül peregtek le a másodpercek, így az Eb-k történetében először ötméteresek döntöttek a trófeáról. Nagy tornán korábban csak egyszer, a 2009-es római világbajnokságon döntöttek ötméteresek, az is egy szerb-spanyol volt, s azt a szerbek nyerték.

A szerbek sorozatban a negyedik Európa-bajnoki címüket gyűjtötték be Forrás: NurPhoto/Joan Valls

Az ötmétereseknél a harmadik párban hazai részről Fernadez a kapufára lőtt, a szerbek viszont nem hibáztak, ezzel diadalmaskodtak.

Eredmények:
férfiak, döntő:
Szerbia-Spanyolország 12-10 (0-1, 3-3, 3-2, 1-1, 5-3) – ötméteresekkel