Vágólapra másolva!
A cél minden idők legnagyobb csapatával, minden idők legeredményesebb paralimpiai szereplését produkálni 2020-ban, Tokióban - jelentette ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Szabó László a dublini paraúszó Európa-bajnokság apropóján rendezett sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta, minden idők legnagyobb magyar paralimpiai csapata 53 fős volt, legutóbb, Rióban pedig 43 hazai parasportoló indulhatott. Az elnök kijelentette: elérhetőnek tartja, hogy a rióihoz képest Tokióban tíz fővel növekedjen a magyar versenyzők száma.

Az elmúlt harminc évben a magyar érmek számát tekintve - Sydney (23) és Athén (19) után - a harmadik legeredményesebb paralimpia volt a 2016-os (18). Ezt túlszárnyalni már egy sokkal nagyobb vállalás - hangsúlyozta az elnök. A tokiói paralimpiai felkészülés a félidejénél tart. Ezzel kapcsolatban Szabó László úgy fogalmazott, összességében elégedett, tudják a sportolóknak biztosítani azokat a feltételeket, ami a tisztességes, eredményes munkához szükséges.

Az MPB-t három éve vezető szakember kiemelte: a szervezet működésének pontosan követhetőnek és átláthatónak kell lennie, ezért elkészítették az elmúlt évek tevékenységét bemutató kiadványt, amely tartalmazza a hazai és nemzetközi versenysikereket, a sportdiplomáciai eredményeket és a bizottság gazdálkodásának legfőbb számait. Szabó László közölte, az augusztus 13. és 19. közötti dublini paraúszó Európa-bajnokság lesz az idei év legjelentősebb parasport versenye, s a viadal már komoly információkkal szolgálhat arról, hogyan tud a magyar csapat "nekifutni" a tokiói paralimpiának.

Becsey János, a paraúszók vezetőedzője elmondta, a válogatott Hódmezővásárhelyen készül, hazai edzőtáboraikat hagyományosan az alföldi városban rendezik. A kétszeres paralimpiai bajnok úszó közölte, 11 sportoló utazik Dublinba, köztük három fiatal újonc, akiket hosszútávon szeretnének beépíteni a csapatba. A szakember a versenyzőktől azt várja, hogy mindenki ússza meg a legjobb eredményét. Az, hogy ez milyen helyezéshez lesz elég, csak a helyszínen derül majd ki, hiszen nagyon sok új, még ismeretlen úszó indul az Eb-n - tette hozzá.

A háromszoros paralimpiai bajnok Vereczkei Zsolt úgy fogalmazott, keményen készül a kontinensviadalra, és az ott elért eredmény függvénye lesz, hogy indul-e Tokióban, amely pályafutása nyolcadik paralimpiája lehet.

Tóth Tamásnak, Rió egyetlen magyar aranyérmesének tavaly tüdőgyulladás miatt három hónapot ki kellett hagynia. Dublinban a 200 méter vegyes lesz a fő száma, utána pedig edzőjével, Horváth Péterrel döntik el, hogy a következő két évben melyik számra összpontosítanak. Mint mondta, az Európa-bajnokságon egyéni csúcsai közelében szeretne úszni, a paralimpián pedig majd javítana a legjobbjain.