Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingvétség miatt megvonta az orosz Danyiil Liszenko versenyzési engedélyét, így az idei fedettpályás világbajnok magasugró nem indulhat a hétfőn kezdődő berlini szabadtéri Európa-bajnokságon.

Az IAAF pénteki közlése szerint az illetékes bizottság felfüggesztette Liszenkót, mert nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartást, s elérhetetlen volt a doppingellenőrök számára.

Liszenko az elmúlt években egyike volt azon orosz sportolóknak, akik az ország szövetségének felfüggesztése ellenére - semleges színekben - versenyezhettek a nemzetközi viadalokon. A mindössze 21 éves atléta tavaly robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Egy éve a londoni szabadtéri vb-n ezüstérmet nyert, majd idén márciusban fedettpályán a dobogó felső fokára állhatott fel.

A kiváló ugró bombaformában várta a berlini kontinensviadalt. A formája júniustól folyamatosan javult: július 2-án a székesfehérvári Gyulai Memorialon 2,32 métert, majd három nappal később a lausanne-i Gyémánt Liga-versenyen 2,37 méteres egyéni csúcsot ugrott. Az Eb előtti utolsó viadalán, a július 20-i monacói GYL-versenyen a 2,40-en is átjutott.