Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt az előfutamokkal megkezdődtek a glasgow-i úszó-Európa-bajnokság küzdelmei. Jakabos Zsuzsanna döntőt úszhat délután 400 méter vegyesen, Telegdy Ádám egyéni csúcsot úszott 50 méter háton, de így sem jutott tovább, Szilágyi Liliána viszont, ugyancsak egyéni legjobb idejével középdöntős 100 méter pillangón. A férfi 4x100 méteres gyorsváltó harmadikként kvalifikálta magát az esti döntőbe, Késely Ajna és Kapás Boglárka pedig szintén döntőbe jutott 800 méter gyorson. Ezek az első nap előfutamainak legfontosabb magyar érdekeltségű hírei.

Női 400 méter vegyessel indult a nap és az egész úszóprogram a Tollcross International Swimming Centre-ben, amely bár idilli környezetben található, lelátóin telt ház esetén is maximum kétezer ember foglalhat helyet. A Duna Aréna hatalmas lelátójához szokott szemnek meglehetősen családias a látvány.

De vissza az Eb-hez, és a női 400 vegyeshez, amelyet a szám olimpiai és világbajnoka, illetve világcsúcstartója,

Hosszú Katinka ezúttal nem vállalt be, így csak Jakabos Zsuzsáért szoríthattunk.

A 29 éves győri sportoló a második futamban indult, 4:39.26 perces eredménnyel a második helyen csapott célba, ideje pedig összetettben a negyedik helyre volt elég, így készülhet az esti döntőre.

"Nem akartam a véletlenre bízni a dolgot, így nagyon örülök ennek az időnek.

– értékelt a vegyeszónában Jakabos.

Megkezdődtek a versenyek a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon Forrás: Origo

Férfi 400 gyorson Cseh László és Holló Balázs ugrott medencébe. Előbbi már korábban is nyilatkozta, hogy csak afféle bemelegítésként tekint a számra, hogy ússzon egyet a holnapi 200 pillangó előtt, utóbbi pedig elmondása szerint egy sérülés miatt nem tudott még százszázalékos állapotba kerülni, így nem volt meglepetés, hogy egyikük sem kvalifikálta magát a fináléba.

Előzetesen férfi 50 méteres hátúszásban is két magyar volt nevezve, könyöksérülésre hivatkozva azonban a szám két évvel ezelőtti Eb-ezüstérmese, Bohus Richárd nem tudta vállalni a távot.

Telegdy Ádám ezzel szemben egyéni csúcsot repesztett,

és bár a továbbjutáshoz a 26.16-os idő is kevés volt, nem szomorkodott, hiszen jó bemelegítésnek érezte fő számához, a 200 háthoz.

Női 100 méter pillangón három magyar próbált a délutáni középdöntőbe kerülni. A Sebestyén Dalma-Szilágyi Liliána-Verrasztó Evelyn trióból végül ez csak Szilágyinak sikerült, aki összetettben a 12. lett.

Férfi 100 mellen Horváth Dávid saját futamában 8. helyen ért célba, összesítésben pedig a 28. lett.

A női 4x100-as gyorsváltó visszalépett, a férfiváltó ellenben rajthoz állt, méghozzá a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételben.

A világbajnoki bronzérmes csapat saját futamában végül második, összetettben pedig a harmadik lett.

A 4x100-as férfi gyorsváltó: Kozma Dominik, Holoda Péter, Németh Nándor, Bohus Richárd (b-j) Forrás: Origo

– értékelt Kozma Dominik. Németh Nándor a bemelegítőmedencére panaszkodott, elmondása szerint ott nem lehet kellően felkészülni a futamokra. Abban viszont egyetértettek a fiúk, hogy estére még ennél is jobban összeáll a dolog,

szerintük legalább 4 másodpercet tudnak javulni a fináléra.

A délelőtt utolsó száma a 800 méteres női gyorsúszás volt, ennek döntőjét szombat délután rendezik majd. Késely Ajna az első, Kapás Boglárka a második előfutamban ugrott vízbe, és végül mindketten kvalifikálták magukat a fináléba; Késely a második, Kapás az ötödik legjobb idővel.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnának egy magyar dobogóhoz,

mindketten szerény félmosollyal válaszoltak, de egyaránt álomszerűnek tartanák a koreográfiát.

Folytatás magyar idő szerint 18.00 órától, ahol 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna, valamint a 4x100-as férfi gyorsváltó már éremért ugrik a medencébe.