Társoldalunk:

Kapás Boglárka: Ez életem egyik legnagyobb győzelme

2018.08.07. 06:09

Kapás Boglárka egészen elképesztő hajrával szerzett aranyérmet a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon 200 pillangón. A számot így kisajátították hazánk klasszisai, Milák Kristóf vasárnap esti sikere után Kapásnak köszönhetően hétfőn a hölgyek eredményhirdetése után is a magyar himnusz dallamai csendültek fel a glasgow-i Tollcross Centerben. 

Most akkor tisztázzuk: Kapás Boglárka pillangó- vagy gyorsúszó? – tettük fel a kérdést az újdonsült Európa-bajnoknak a vegyes zónában.

Ezen az Eb-n mindenképpen pillangó!  

Akkor csak afféle óvatos optimizmus volt, hogy ezen a számon a döntőbe kerüléssel már teljesítené az elvárásokat?
A dobogóval gondolatban titkon eljátszottam, de az meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg nyerhetek. Egyébként teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy milyen idő kell majd akár a győzelemhez, akár az első háromba kerüléshez. Nyertek már ennél jobb és rosszabb idővel is aranyérmet ezen a távon, boldog vagyok, hogy most a 2:07.13 elég volt az aranyhoz.Mikor érezte először azt, hogy meglehet az első hely?
Talán csak az utolsó 25 méteren. Akkor láttam, hogy a német lányt is megelőztem, és gyakorlatilag nincs előttem senki, hirtelen meg is ijedtem egy picit attól, hogy úristen, nyerésre állok. Vissza is kellett fognom magam, nehogy idő előtt elhiggyem a dolgokat, úgyhogy a legvégén csak azt mondogattam: még nem nyerted meg, ne gondolj erre.

Kapás Boglárka elképesztő hajrával győzött 200 m pillangón a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságonForrás: AFP/Oli Scarff

Aztán mégis megnyerte, ráadásul egy egészen elképesztő hajrának köszönhetően. Tudatosan tartalékolt ennyire a végére?
Megvolt a taktikám a versenyre, de nagyjából mindenkitől azt kaptam, amire számítottam. Talán csak Szilágyi Liliánán csodálkoztam, azt hittem, ő sokkal erősebben fog kezdeni.

Ez volt élete legnagyobb győzelme?
Az egyik biztos, de talán egy hajszállal a 2012-es debreceni Eb-n 800 gyorson szerzett arany egy hajszállal előbbre van.

Ha már a 800 gyorsnál tartunk, abban a számban szombaton „csak” ötödik lett, a csalódottság pedig az arcárára volt írva a verseny után. Ehhez képest, igaz, egy másik úszásnemben, de két nappal később aranyérmet nyert.
Nagyon csalódott voltam, mert nem így terveztem a 800-at, és talán lelkileg jobban összetört az az ötödik hely, mint testileg. De muszáj voltam talpra állni, egy éjszakám volt rá, nem mondom, hogy könnyen ment, de a lényeg, hogy sikerült.

Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs érthetően elégedett tanítványa úszásávalForrás: AFP/Francois-Xavier Marit

Egy Európa-bajnoki cím után 200 pillangón mik lehetnek Kapás Boglárka céljai a jövőre nézve?
Mindenképpen szeretnék 2:06-os időt úszni, érzem és tudom is, hogy bennem van, úgyhogy addig nem nyugszom, amíg nem úszom ki magamból.

Akkor Tokióban már pillangón várhatjuk a legfényesebb medáliát?
Ezt így azért még nem merném kijelenteni, bár nagyon szeretek pillangón úszni, és ha más nem, ebben a számban a szívem úgyis bevisz. De addig még bőven lesz lehetőségem leülni az edzőmmel, és átbeszélni a dolgokat.

Edzője szerint Kapás szíve mélyén pillangóúszó
Kapás edzője, Virth Balázs boldogan nyilaktozott az Origónak a versenyt követően.

"Azt kértem Bogitól, hogy az második 50-et már nyomja meg, így a 100-as részidő erősebb lesz. Büszke vagyok rá, annak pedig külön örülök, hogy láthatóan élvezte az úszást. Hatalmas lelkierőről tett tanubizonyságot, hiszen a 800 gyors döntője után gyakorlatilag egy nap alatt felállt a padlórol, és repesztett egy ilyen időt. Az egészen biztos, hogy a szíve pillangóúszó, majd meglátjuk a közeéjövőben, hogy a teste mit szeretne.