Kapás Boglárka: Ez életem egyik legnagyobb győzelme

Kapás Boglárka
Gold medallist Hungary's Boglarka Kapas poses on the podium during the medal ceremony for the Women's 200m butterfly swimming final at the Tollcross swimming centre during the 2018 European Championships in Glasgow on August 6, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka egészen elképesztő hajrával szerzett aranyérmet a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon 200 pillangón. A számot így kisajátították hazánk klasszisai, Milák Kristóf vasárnap esti sikere után Kapásnak köszönhetően hétfőn a hölgyek eredményhirdetése után is a magyar himnusz dallamai csendültek fel a glasgow-i Tollcross Centerben. 

Most akkor tisztázzuk: Kapás Boglárka pillangó- vagy gyorsúszó? – tettük fel a kérdést az újdonsült Európa-bajnoknak a vegyes zónában.

Ezen az Eb-n mindenképpen pillangó!

Akkor csak afféle óvatos optimizmus volt, hogy ezen a számon a döntőbe kerüléssel már teljesítené az elvárásokat?
A dobogóval gondolatban titkon eljátszottam, de az meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg nyerhetek. Egyébként teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy milyen idő kell majd akár a győzelemhez, akár az első háromba kerüléshez.

Mikor érezte először azt, hogy meglehet az első hely?
Talán csak az utolsó 25 méteren. Akkor láttam, hogy a német lányt is megelőztem, és gyakorlatilag nincs előttem senki, hirtelen meg is ijedtem egy picit attól, hogy úristen, nyerésre állok. Vissza is kellett fognom magam, nehogy idő előtt elhiggyem a dolgokat, úgyhogy a legvégén csak azt mondogattam: még nem nyerted meg, ne gondolj erre.

Kapás Boglárka elképesztő hajrával győzött 200 m pillangón a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Oli Scarff

Aztán mégis megnyerte, ráadásul egy egészen elképesztő hajrának köszönhetően. Tudatosan tartalékolt ennyire a végére?
Megvolt a taktikám a versenyre, de nagyjából mindenkitől azt kaptam, amire számítottam. Talán csak Szilágyi Liliánán csodálkoztam, azt hittem, ő sokkal erősebben fog kezdeni.

Ez volt élete legnagyobb győzelme?
Az egyik biztos, de talán egy hajszállal a 2012-es debreceni Eb-n 800 gyorson szerzett arany egy hajszállal előbbre van.

Ha már a 800 gyorsnál tartunk, abban a számban szombaton „csak” ötödik lett, a csalódottság pedig az arcárára volt írva a verseny után. Ehhez képest, igaz, egy másik úszásnemben, de két nappal később aranyérmet nyert.
Nagyon csalódott voltam, mert nem így terveztem a 800-at, és

talán lelkileg jobban összetört az az ötödik hely, mint testileg.

De muszáj voltam talpra állni, egy éjszakám volt rá, nem mondom, hogy könnyen ment, de a lényeg, hogy sikerült.

Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs érthetően elégedett tanítványa úszásával Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

Egy Európa-bajnoki cím után 200 pillangón mik lehetnek Kapás Boglárka céljai a jövőre nézve?
Mindenképpen szeretnék 2:06-os időt úszni, érzem és tudom is, hogy bennem van, úgyhogy addig nem nyugszom, amíg nem úszom ki magamból.

Akkor Tokióban már pillangón várhatjuk a legfényesebb medáliát?
Ezt így azért még nem merném kijelenteni, bár

nagyon szeretek pillangón úszni, és ha más nem, ebben a számban a szívem úgyis bevisz.

De addig még bőven lesz lehetőségem leülni az edzőmmel, és átbeszélni a dolgokat.

Edzője szerint Kapás szíve mélyén pillangóúszó

Kapás edzője, Virth Balázs boldogan nyilaktozott az Origónak a versenyt követően.

"Azt kértem Bogitól, hogy az második 50-et már nyomja meg, így a 100-as részidő erősebb lesz. Büszke vagyok rá, annak pedig külön örülök, hogy láthatóan élvezte az úszást. Hatalmas lelkierőről tett tanubizonyságot, hiszen a 800 gyors döntője után gyakorlatilag egy nap alatt felállt a padlórol, és repesztett egy ilyen időt. Az egészen biztos, hogy a szíve pillangóúszó, majd meglátjuk a közeéjövőben, hogy a teste mit szeretne.