Velejéig korrupt bűnözők írták meg a boksz halálos ítéletét

AIBA
Two-time Olympic Gold Medallist Felix Savon of Cuba (R) and world amateur champion Michael Bennett of the United States (L) both a take a tumble during their quarter-final 91kg Super-Heavyweight boxing match at the XXVII Olympic Summer Games 26 September 2000 in Sydney. In what had been billed as THE fight of the Olympics, Savon was far ahead on points when the referee stopped the contest at 1:57 of the third round. AFP PHOTO/Pascal GUYOT / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Vágólapra másolva!
Nem írja le találóan a nagy bajban van kifejezés az amatőr ökölvívás állapotát, amely jelenleg egyetlen hajszálon függ – már ami az olimpiai szereplést és a sportág műsoron tartását illeti. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elmúlt egy évben többször is megfenyegette az AIBA-t (a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetséget), hogy amennyiben nem tesz rendet a sportágban, úgy azt leveszi a nyári olimpiák műsoráról. Ez a fenyegetés nem valami távlati elképzelése a NOB-nak, a testület már a 2020-as tokiói játékok műsoráról is kivághatja az amatőr bokszot.

Nem kell ahhoz a boksz szakírójának lenni, hogy tudjuk: ha egy sportágat levesznek az olimpia programjáról, akkor az egyenlő annak a sorsával, akit kivégzőosztag elé állítanak.

Néhány évvel ezelőtt a birkózást legyintette meg az elmúlás szele.

Amikor a NOB végrehajtó bizottsága közölte, hogy veszélyben van az ősi, már az első nyári olimpián szereplő birkózósport, világméretű összefogás bontakozott ki. A több hónapon keresztül tartó lobbizás annyira sikeres volt, hogy a birkózás megmenekült, sőt, azóta él és virul.

Ha az amatőr bokszot leveszik az olimpia műsoráról, az a sportág halálát jelenti Forrás: AFP/Pascal Guyot

Ezzel szemben az amatőr ökölvívást – hiába a lassan egy éve tartó áldatlan állapot – mintha senki sem akarná megmenteni. A legtöbbet persze az AIBA vezetői tehetnének ezért, de ők is mással, a saját bőrük mentésével vannak elfoglalva. Mindezeken csak azok csodálkoznak, akik nem ismerik ennek a sportágnak a belső világát.

Semmi túlzás nincs abban, hogy az AIBA már a kilencvenes, kétezres években amolyan feudalista szervezetként működött.

Nem volt ez mindig így. Amikor 1978. november 26-án az AIBA madridi kongresszusán az amerikai Don Hill lett a sportág vezetője, még nem sok gond volt az amatőr ökölvívással. A virulásban óriási szerepe volt a kubai zseniknek, akik a korszak olimpiáinak és világbajnokságainak egyértelmű sztárjai voltak. A háromszoros olimpiai bajnok Teofilo Stevenson a maga korában legalább akkora csillag volt, mint később a profi Mike Tyson vagy Evander Holyfield. Don Hill elnök amúgy tényleg óriási figura volt, mert amerikai létére simán elment az 1980-as moszkvai olimpiára.

Őt nem érdekelte a bojkott.

Jelvényt csináltatott, amelyet boldog-boldogtalannak osztogatott a szovjet fővárosban. A jelvényen az olimpiai ötkarika felett az USA – Moszkva, 1980 felirat díszelgett.

Don Hill árnyékában már ekkor feltűnt a pakisztáni Anwar Chowdhry, aki az amerikai elnök mellett a szövetség főtitkáraként dolgozott. Amikor Don Hill 1986. november 29-én bejelentette, hogy nem kíván tovább elnök maradni (ekkor 74 éves volt), az AIBA bangkoki kongresszusa az addigi főtitkárt választotta meg elnöknek.

Sokak szerint ez volt az a momentum, amikor az amatőr ökölvívás elindult lefelé a lejtőn.

Pedig volt ellenjelölt is, a francia Bernard Restout. Anwar Chowdhry 63, a francia 32 szavazatot kapott.

Sokat mondó tény, hogy Anwar Chowdhry nemes egyszerűséggel professzornak szólítatta magát, holott többen azt is kétségbe vonták, hogy az általános iskolát befejezte-e. Még Elton Johnnál is különbnek képzelte magát.

A korrupt pakisztáni elnök, Anwar Chowdhry (a kép előterében), akinek vezetése alatt lejtőre került az AIBA Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A képtelen történetet Németh Ferenc, az egykori Budapest Sportcsarnok igazgatója így mesélte el 1998-ban a Népszabadság hasábjain.

Az 1991-es Sydney-ben megrendezett ökölvívó vb-n a Nemzeti Sport kiküldött munkatársa, Z. Vincze György találkozhatott a sportág felett akkor már teljes mértékben uralkodó pakisztáni elnökkel. (Ezen a vb-n nyert Kovács István aranyérmet.) Már a bevezető sorok is mindent elmondanak: „A Novotel szállóban, kétszintes luxus elnöki rezidenciájában, fehér csipkeingben fogadott bennünket Anwar Chowdhry"...

A beszélgetésben a pakisztáni eldicsekedett, hogy a karacsi egyetem dékánja volt, majd közölte, hogy az alvilági elemeket személyesen fogja kiirtani a sportágból.

Természetesen a velejéig korrupt bírókra gondolt. Ezt az ígéretét soha nem váltotta be a pakisztáni. Hogyan is tehette volna, amikor ő maga is borzalmasan korrupt sportvezető volt. Az 1988-as szöuli olimpián arra is képes volt, hogy

a bírókkal megveresse az amerikai Roy Jones Juniort.

Ott és akkor egy középszerű dél-koreai öklözőnek, Park-Shi Hunnak kellett megnyernie az olimpiai bajnokságot. Hogy kit intézett el ekkor a pakisztáni? Roy Jones Jr. amatőrként olimpiai ezüstérmes volt az 1988-as szöuli olimpián, majd súlycsoportoktól függetlenül a valaha volt egyik legjobb profi ökölvívó lett, aki négy súlycsoportban (középsúly, nagy középsúly, félnehézsúly, nehézsúly) is világbajnoki övet szerzett. 2003-ban a sportág történetében első középsúlyúként lett világbajnok a nehézsúlyúak között (John Ruizt győzte le egyhangú pontozással).

Az amerikai Roy Jones Jr. itt már profiként. 1988-ban a szöuli olimpián őt is megverette a korrupt pakisztáni AIBA-elnök Forrás: AFP/John Gurzinski

Az évek mentek, Anwar Chowdhryt négyévente újraválasztották. 2005-ben már 82 éves volt, szinte járni sem tudott, titkárai tologatták ide-oda az éppen aktuális ökölvívó-világversenyeken. De olyan világbajnokság is volt (2003, Bangkok), amelyen az AIBA elnökét villástargoncával emelték be a csarnok díszpáholyába.

A háta mögött sokan röhögtek rajta, szemtől-szemben azonban csak dicsérték a vén maharadzsát.

Ha az ember ránézett, az volt az érzése, hogy egy teljesen szenilis vénember üldögél a bőrfotelekben (semmi másba nem volt hajlandó leülni), miközben a „professzor" esze úgy vágott, mint a borotva. És mindig tudta, hogy kitől hány millió dollár kenőpénzt kell felvennie, pontosabban elvennie. A 2005-ös kínai világbajnokságon fejedelmi módon ünnepelte meg 82. születésnapját – ahogy a Nemzeti Sport kiküldött tudósítója ezt megírta: az AIBA sportvezetői kisebb vagyonnal halmozták el szeretett főnöküket, akinek az uralkodása 2006-ig tartott.

Az AIBA tagországai ekkor unták meg Anwar Chowdhry uralkodását, és a 83 éves matuzsálemet nyugdíjba küldték.

Helyére egy másik milliárdos, a tajvani Vu Csing-kuo került. A pakisztáni négy évvel később, 87 éves korában szívroham következtében hunyt el Pakisztánban.

Kovács István (b) támad az észak koreai Csol Szu Csoi elleni mérkőzésen, az 51 kg-os súlycsoport döntőjében az 1991-es világbajnokságon, Sydney-ben Forrás: MTI

Mire Vu Csing-kuo 2006-ban átvette az elnöki posztot, a sportág már borzalmas állapotban volt – igaz, az olimpiai műsorról való levétel látszólag nem fenyegette. A Chowdhry által családi vállalkozásként üzemeltetett AIBA nagy bajban volt, a botrány a 2006-os dominikai kongresszuson robbant ki, ahol a pakisztánit elzavarták. De mit csodálkozunk ezen, amikor olyan fantasztikus emberek ágáltak Chowdhry maradása mellett, mint a 80 éves bolgár Emil Zecsev, aki a kommunizmus 40 éve alatt az amatőr ökölvívás egyik vezetőjeként és az európai szövetség elnökeként vált milliomossá.

A legszebb azonban az volt, amikor a 84 éves ugandai Francis Nyangweso ordított a kongresszuson és fenyegetett meg mindenkit, aki Chowdhry ellen mer szavazni.

Nyangweso a rettegett ugandai diktátor, Idi Amin seregének a tábornoka volt a hetvenes években.

Erdei Zsolt a dobogó legfelső fokán a IX. Amatőr Ökölvívó Világbajnokságon, a Budapest Sportcsarnokban. Szép emlékek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ilyen emberekkel vetette magát körbe Chowdhry. 2006-ban Chowdhry ellenzékének egyik legnagyobb befolyással bíró alakja az üzbég Gafur Rahimov volt, akiről hamarosan több szó is esik majd. Ő 2000-ben a sydney-i olimpián bukott meg, kábítószer-kereskedelemmel vádolták.

Az új tajvani elnök az afrikai kontinens összes szavazatát megvette, emellett 400 ezer dollárt áldozott azért, hogy az AIBA elnöke lehessen.

A terv összejött, a végrehajtás sikerült. Vu Csing-kuo 83, Chowdhry 79 szavazatot kapott. Mali küldötte már nem voksolhatott, ő ugyanis a kongresszusnak helyt adó szálloda 14. emeletén hívta a liftet, majd amikor az ajtó kinyílt, az afrikai az aknába lépett be, és negyvenméteres zuhanás után zúzta magát halálra. A lift ugyanis nem volt ott az ajtó mögött.

A tajvani Vu Csing-kuo, aki az AIBA elnökeként ott folytatta, ahol pakisztáni elődje abbahagyta Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Megnyugvás helyett újabb és újabb botrányok következtek. A tajvani elnök beiktatása után szinte azonnal összeveszett az orosz Eduard Huszainovval, aki az Európai Ökölvívó Szövetséget vezette. Vu Csing-kuo ugyanis azt mondta az oroszról, hogy terrorista.

Később kiderült, hogy valóban volt egy ilyen nevű terrorista, aki azonban csak névrokona volt az orosz sportvezetőnek.

Csak nehezen sikerült ez a botrányt elsimítani.

2009. július 1-jén az Independent című lap arról írt, hogy már a 2012-es londoni olimpián indulhatnak a profi ökölvívók is. Vu Csing-kuo ezt később hevesen cáfolta. Az ökölvívás ma már a nyári olimpiák egyetlen olyan sportága, ahol az amatőrök nem engedik maguk közé a profikat. Teniszben, kosárlabdában, golfban ez nem probléma, a bokszban igen. A 2012-es londoni olimpián aztán nem voltak ott a profik, ellenben Londonban olyan bírói botrányok kísérték az olimpiai ökölvívótornát, hogy az szinte hihetetlen.

Az 56 kilós súlycsoportban az azeri Magomed Abdulhamidov hatszor fogott padlót a japán Simicu Szatosi ellen, aztán mégis az azeri lett a győztes.

A japánok óvása után az AIBA megváltoztatta a végeredményt. Ekkor már túl voltunk a 2011-es év legnagyobb botrányán. A BBC ekkor robbantotta ki azt az ügyet, amely szerint az azeri ökölvívó-szövetség 9 millió dollárért előre megvásárolt két olimpiai aranyérmet a londoni játékokon. Ezen szinte már senki sem lepődött meg, mert Vu Csin-kuo pontosan olyan jó eszköze volt a sportágat körbeölelő korrupciós gépezetnek, mint elődje, a pakisztáni Chowdhry. Azerbajdzsán persze egyetlen aranyat sem nyert Londonban, meg kellett elégedniük két bronzéremmel. Az AIBA persze mindent tagadott.

A japán Simicu Szatosi, aki a londoni olimpián hatszor küldte padlóra az azeri Magomed Abdulhamidovot. Először az azerit hozták ki győztesnek Forrás: AFP/Jack Guez

A NOB akkori elnöke, a belga Jacques Rogge csupán rosszallását fejezte ki az ügyben, de az általa vezetett testület nem fenyegette meg az AIBA-t. Akik pedig azt hitték, hogy London után nem jöhet az olimpián újabb bíróbotrány, azok a világ legnaivabb emberei voltak. A 2016-os olimpián az AIBA ugyan menet közben hazaküldött néhány mérkőzésvezetőt, de az eredményeket nem változtatták meg. A riói játékokon a legkeményebben talán az ír harmatsúlyú ökölvívó, Michael Conlan fogalmazott, aki szerint a bírók elcsalták az orosz Vlagyimir Nyikityin ellen egyhangú pontozással elveszített keddi negyeddöntőjét. A 2015-ben világ- és Európa-bajnok bokszoló úgy vélte, megfosztották egy megérdemelt győzelemtől és olimpiai álmaitól a pontozók, akik szerinte orosz befolyás alatt álltak.

- mondta a londoni olimpia bronzérmese hozzátéve, hogy nem fog többet AIBA-versenyen indulni. A nemzetközi szövetség szóvivőjén keresztül reagált a vádakra:

Az ír Michael Conlan, aki ellen a 2016-os riói olimpián csaltak szemérmetlenül Forrás: AFP/Yuri Cortez

"Ugyanakkor ez a magánvéleménye. Az AIBA mindent megtesz, hogy becsületes versenykörülményeket biztosítson". Írta ezt az az AIBA, amelyről később kiderült, hogy a trabzoni olimpiai selejtezőn

Vu elnök úr naponta adta parancsba, hogy kinek kell a mérkőzéseket megnyerni.

Vu elnök úr, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként úgy fogadott el 10 millió dollár kenőpénzt egy Benkons nevű azeri cégtől, hogy azzal nem tudott elszámolni.

Vu Csing-kuo végül 2017 végén bukott meg véglegesen. Nagy álma, hogy a profikat és az amatőröket egy táborba terelje, nem sikerült. A profi szervezetek látni sem akarták a korrupt tajvanit. Bár a 2016-os olimpiát nyíltnak hirdette meg, Brazíliában csak pár profi versenyző lézengett.

Elnöksége tizenegy éve alatt mérhetetlen károkat okozott az amatőr ökölvívásnak.

Mire távozott, addigra már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is a tettek mezejére lépett.

Az olasz Franco Falcinelli 2017 végén nem vállalta az AIBA végleges vezetését Forrás: Sputnik/Vladimir Sergeev

Az AIBA-nak itt lett volna az utolsó lehetősége arra, hogy tisztába tegye a sportágat. 2017 novemberében az olasz Franco Falcinelli ideiglenesen átvette az irányítást, de közölte, csak addig marad, amíg az AIBA nem választ új elnököt.

A nemzetközi szövetség egyes tagjai nem akartak változást. 2018. január 27-én Dubaiban az AIBA rendkívüli kongresszusán az üzbég Gafur Rahimov lett az ideiglenes elnök. Emlékeznek még, ugye?

Róla írtuk azt, hogy mit művelt a kábítószerrel a 2000-es olimpián.

Aztán kiderült, hogy 2006-ban ő vásárolta meg azokat a szavazatokat, amelyekkel Vu elnök lehetett. Na most, Gafur Rahimov a következő országokba nem léphet be: Franciaország (ott lesz a 2024-es olimpia), USA (ott a 2028-as), Üzbegisztán (saját hazája).

Gafur Rahimov (a képen balra) az AIBA jelenlegi elnöke. Miatta is le akarják venni a bokszot az olimpia műsoráról Forrás: AIBA

Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Rahimov ideiglenes elnökké választása másnapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megüzente: vagy keresnek más elnököt, vagy repülnek az olimpiáról.

Itt tartunk tehát most. 2018 novemberében a NOB végrehajtó bizottsága a következő nyári olimpia helyszínén, Tokióban tartja soros ülését. Ezen a tanácskozáson mondhatják ki a halálos ítéletet, azaz tényleg levehetik a bokszot az olimpiáról. Jelen állás szerint óriási meglepetésnek kellene történnie ahhoz, hogy ez ne így legyen.

Az amatőr ökölvívás a padlóra került Forrás: AFP/Hugh Kinsella Cunningham

Az AIBA az elmúlt 30 évben szisztematikusan építette le a sportágat és vált a világ egyik legkorruptabb sportszervezetévé.

A két elnök-diktátor (Chowdhry és Vu) körül legyeskedő és a markát mindig a kenőpénzek felé tartó siserehad kényelmesen üldögélt a langyos vízben, amely számukra tejjel-mézzel folyó Kánaán volt.

A NOB simán beválthatja a fenyegetését, amely ugyan lezárhatja az elmúlt évtizedek sötét fejezeteit, de egyben teljesen leamortizálhatja azt a sportágat, amelyben Magyarország eddig tíz olimpiai bajnokságot nyert.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.