Társoldalunk:

Atlétikai Eb: Gyurátz döntős, Orbán kiesett kalapácsvetésben

2018.08.10. 12:56

Gyurátz Réka bejutott a döntőbe, Orbán Éva kiesett a kalapácsvetés selejtezőjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. Gyürkés Viktória bejutott a döntőbe, Kácser Zita búcsúzott 3000 méteres akadályfutásban.

Szemben az elmúlt napok hőségével, pénteken hűvös, borús időben kezdték meg versenyüket a kalapácsvetők az Olimpiai Stadionban. A döntőhöz szükséges szintet 70 méterben határozták meg, vagy a legjobb 12 került a vasárnapi fináléba.
Az első csoportban Orbán Éva szerepelt a két magyar közül, a veszprémi dobó 2013-ban világbajnoki hetedik volt, idén azonban csak 68,14 méterig jutott. A 33 éves atléta két érvénytelen kísérlet után harmadikra 59,16 métert ért el, s az utolsó, 28. helyen végzett.

Gyurátz Réka ott lesz az Eb-döntőbenForrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

A junior vb- és Eb-ezüstérmes Gyurátz Réka idén dobta meg 72,52 méteres egyéni csúcsát. A 22 éves versenyző elsőre rontott, másodikra viszont 69,45 méterig hajította szert. Ezzel a hatodik helyen állt, s mivel az első csoportban ennél csak ketten dobtak nagyobbat, már ekkor biztosnak látszott, hogy finalista lesz, harmadik kísérletét pedig már nem is kellett kihasználnia.
Bár elsőre kiléptem, de meg is nyugodtam, mert tudtam, ha jobban odafigyelek, jönni fog a jó eredmény - nyilatkozott Gyurátz Réka. Hozzátette, már a bemelegítésnél is 69 métert dobott megerőltetés nélkül, hogy számított a döntőbe jutásra. - "A döntőben szuper lenne a nyolcba kerülni, s a 69 méternél nagyobbat dobni" - mondta a Dobó SE kalapácsvetője.

3000 méteres női akadályfutásban a 25 éves Gyürkés Viktória idén futotta 9:37.09 perces egyéni csúcsát, amellyel kilencedik volt a nevezési listán a 33 induló közül. A két futamból az első öt-öt helyezett mellett további öten idővel kerültek be a vasárnapi döntőbe. Az Ikarus BSE versenyzője a táv első felében az élbollyal futott, de aztán az első hat ellépett a többiektől. Gyürkés hetedikként, 9:38.56 perccel ért célba. Ezzel éppen befért a fináléba.
Futottam, amennyire tudtam, az első öttől nem akartam lemaradni, de nem tudtam jól helyezkedni. Nem gondoltam volna, hogy ez az időm csak a 15. lesz, izgalmas volt így nézni a második futamot - nyilatkozott Gyürkés Viktória. Kiemelte, a fő célja a döntőbe jutás volt, ott egyéni csúcsa körül akar futni.
A hosszútávfutó Kácser Zita futamában 14. lett 9:53.36 perces idei legjobbjával, összesítésben a 28. helyen végzett.
"Szerintem nagy dolog, hogy kijutottam az Eb-re, itt a futás pedig már hab a tortán. Elégedett vagyok, bár szerettem volna jobb időt futni, de ez az időjárás nem nekem kedvezett" - mondta Kácser Zita.