Társoldalunk:

Jövőre feltárul az atlétika DNS-e

2018.08.11. 09:48

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is áldását adta a sportág egy új formátumú versenyére, amellyel először a 2019-es minszki Európa Játékokon találkozhatnak a szurkolók.

Miután 2015-ben Bakuban, az első Európa Játékokon meglehetősen mostohán bántak az atlétikával, melynek versenyeire mindössze 17 ország, ráadásul jellemzően nem a legjobbak küldték el versenyzőiket, az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete úgy döntött, hogy megreformálja a sportág versenyeit a Játékokon. Ennek eredményeként született meg a "dinamukus új atlétika" (Dynamic New Athletics, DNA) versenyszám, amely valóban nagyobb figyelemre tarthat számot, írja az Insidethegames.org

A hagyományos mellett rendhagyó számok is szerepelnek az új versenybenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A vegyes, férfiak és nők alkotta csapatok összesen tíz, nem feltétlenül hagyományos versenyszámban fogják összemérni erejüket, ügyességüket és gyorsaságukat. Így lesz a programban a jól ismert vágta számok (100, 200 és 400 méter, illetve gátfutó számok) és dobó diszciplinák (súlylökés, gerelyhajítás) mellett több, jobbára csak az atléták edzésein használt gyakorlat is. Ilyen lesz a szánhúzás, a helyből távolugrás (ami az első olimpiákon önálló versenyszám volt), valamint medicinlabdával (a férfiaknak) és fékezőernyővel (a nőknek) futás is.

Még csak véletlenül sem szeretnénk megváltoztatni az atlétika hagyományos, népszerű versenyit – hangsúlyozta Libor Varhaník, az Európai Atlétikai Tanács elnökségi tagja. –  Csak szeretnénk bemutatni egy új, innovatív, sokkal dinamikusabb versenyformát."

"Nagyon tetszik az ötlet! – mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Bizottság (IAAF) elnöke. – Erősíti a csapatszellemet, innovatív és ötletes, amivel könnyebben tudunk eljutni a fiatalokhoz."

Az atlétikai DNS-ét (a DNA rövidítés az angol nyelvben a magyar DNS megfelelője) tehát jövőre Minszkben vehetjük majd közelebbről is szemügyre.