Nyíltvízi úszó-Eb: a második helyről zárták ki a magyar váltót

Sömenek Onon Katalin (k) a 17. vizes világbajnokság női 25 kilométeres nyíltvízi úszásának rajtja után Balatonfüreden
Vágólapra másolva!
A Székelyi Dániel, Huszti Dávid, Sömenek Onon Kata és Novoszáth Melinda összeállításban rajtoló magyar váltót a második helyről zárták ki a nyíltvízi úszók 5 kilométeres váltóversenyében a glasgow-i Európa-bajnokságon. A győzelmet végül a holland váltó szerezte meg.

A magyar váltó harmadikként vízbe ugró tagja, Sömenek Onon Kata egy pillanatra nem figyelt, rossz irányba indult el a váltás után, amit a bírók észre is vettek, és kizárták a második helyen haladó magyar kvartettet. Pedig a taktikánk jó volt, és úgy tűnt, hogy az úszás is jól megy.

Sömenek Onon Kata egy pillanatra figyelmetlen volt, a bírók viszont nagyon is figyeltek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Loch Lomond környékén szombaton sem volt jobb idő, mint a hét többi napján, sőt: a festői szépségű 17,2 fokos vizéhez csak 13 fokos levegő társult, azaz érdemes volt szaporázniuk az úszóknak, mert ez még neoprén ruhában sem kellemes klíma. A kilenc rajthoz álló csapat közül csak kettő, a magyar és a szlovák négyes döntött úgy, hogy a két fiút küldi előre, bízva abban, hogy Székelyi Dániel és Huszti Dávid olyan helyen tud váltani, ami Sömenek Onon Kata és Novoszáth Melinda számára esélyt ad, hogy jó helyre hozzák be a váltót. Gellért Gábor, a nyíltvízi szövetségi kapitány így is csak a 4-6. helyet jelölte meg realitásként.

Az első váltásnál Székelyi 10,8 másodperccel az orosz Denisz Agyejev mögött adta át a pályát Husztinak, aki gyorsan visszavette a vezetést az orosz Marija Novikovától, azonban a franciák klasszisa David Aubry utolérte a héten betegséggel is bajlódó magyart, és 8,9 másodperc hátránnyal ezúttal is a második helyen váltottunk.

Sömenek Onon Katára nem várt könnyű feladat, több nyíltvízen és medencében is bizonyító klasszis indult el utána.

A magyar úszó versenye azonban csak néhány percig tartott, vélhetően ennyire időre volt szükségük a versenybíróknak, hogy megnézzék a rajt utáni felvételt, és megbizonyosodjanak róla, hogy Sömenek Onon Kata rossz irányba indult el, és nem kerülte meg az egyik bóját.

Jött a piros zászló, a magyar lány még úszott mintegy kétszáz métert - hátha tévedés történt -, de, amint a zsűrihajó elé ért, kiintették a versenybírók. Így Novoszáth Melindának már nem is kellett vízbe ugrania.

A versenyt végül - hogy máshogy - rendkívül szoros befutóban a hollandok nyerték meg, miután a 10 kilométeren győztes Ferry Weertman lehajrázta a Glasgow-ban 1500 méteren arany, 800 méteren bronzérmes német Florian Wellbrockot. Külön érdekesség, hogy a holland Sharon van Rouwendaal három aranyérmet nyert az Eb-n, miután öt és tíz kilométeren is győzni tudott.

Végeredmény:
1. Hollandia (Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Maxime Smits, Ferry Weertman) 52:35.0 perc
2. Németország 52:35.6
3. Franciaország 52:46.