Társoldalunk:

Tour de Hongrie: az ukrán kerékpáros 150 kilométeres szökésből ért haza

2018.08.17. 18:24

Andrij Bratascsuk nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát pénteken, amelyen Manuel Belletti megtartotta a sárga trikót.

A ceglédi rajtnál nagy tömeg várta a versenyzőket. Ehhez hozzájárult, hogy a Polartec-Kometa csapatának tulajdonosával, az egyaránt két-két Tour de France- és Giro d'Italia-, valamint három Vuelta a Espana-diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számító Alberto Contadorral készíthettek közös fotókat a szurkolók.

A viadal idei leghosszabb szakaszának, a Hajdúszoboszlóig vezető 206 sík kilométernek 28 fokban és erős napsütésben vágott neki a 124 versenyző, akikre három gyorsasági részhajrá várt, ebből egy rögtön Cegléden.

A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a hortobágyi kilenclyukú híd előttForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mezőny sokáig egyben haladt, majd a második, jászberényi részhajrát követően három szökevény ellépett. A táv felére a Pannon Cycling Team versenyzőjét, Dina Dánielt magában foglaló trió - amelyben az ukrán Andrij Bratascsuk és a szlovák Martin Mahdar tekert még - 9:21 perc előnyt alakított ki a lassú tempóban haladó mezőnnyel szemben. A fokozatosan olvadó különbség miatt az utolsó kilométeren Bratascsuk elszakadt társaitól, akiket fél kilométerrel a cél előtt befogtak, ám az ukránt nem érték utol: előnyéből 25 métert megőrizve megnyerte a szakaszt a berobogó mezőny előtt. Másodikként a sárga trikós Manuel Belletti ért be - az időjóváírásnak köszönhetően hat másodperccel növelte előnyét -, míg a harmadik a Kőbánya Cycling Team marokkói kerekese, Ahmed Amine Galdoune lett.

Legjobb magyarként a nyolcadik Karl Ádám zárta a 45,59 kilométer/órás átlagsebességű szakaszt, míg az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyar versenyzője - s így fehér trikós - változatlanul Dina Márton.

Szombaton 182 kilométert teker a mezőny Karcag és Miskolc között, majd vasárnap a Kazincbarcika környéki 128 kilométerrel zárul a 865 kilométer össztávú Tour de Hongrie.

Eredmények:
3. szakasz, Cegléd-Hajdúszoboszló, 206 km:
1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novak) 4:31:04 óra
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 2 másodperc hátrány
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) azonos idővel
...8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Belletti 12:25:44 óra
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 másodperc hátrány
3. Charles Planet (francia, Novo Nordisk) 21 mp h.
Paolo Toto (olasz, Sangemini) 21 mp h.
...17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 perc hátrány