Társoldalunk:

Meccslabdáról fordítva győzte le a Grand Slam-bajnokot Stollár Fanny

2018.08.22. 23:44

Meccslabdáról fordítva verte a csehek Grand Slam-bajnokát Stollár Fanny a US Open selejtező első fordulójában és készülhet a korábbi világranglista 2. Vera Zvonarjova ellen. A szerdai találkozón 2 óra 33 perc alatt győzött 3:6, 7:6, 6:3-ra Barbora Krajcikova ellen.

A 22 éves Barbora Krajcikova az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is győzött a női párosban, de az egyéniben azért nem tartozik a legjobbak közé, jelenleg 225. a világranglistán. Stollár Fanny tudta, hogy nehéz mérkőzés vár rá, de arra talán ő sem gondolt, mennyire mélyről kell majd visszakapaszkodnia. A találkozó elején a két legkomolyabb fegyvere mondott csődöt: rengeteget rontott tenyeressel és nem jöttek az első adogatások, sőt, szinte minden gémben ütött kettőshibát. A gyenge kezdés ellenére azért voltak a játékban bíztató jelek, egyértelműen látszott, hogy kicsit jobb tenisszel képes lehet megnyerni a meccset. Már 1:4-ről is visszajött 3:4-re, de egyenlíteni nem tudott, majd harmadszor is elbukta a szerváját (3:6.)

Stollár Fanny nem kezdett jólForrás: DPPI/Joep Leenen

A 2. játszmában ő brékelt előbb, de nem tudta megtartani az előnyét és előbb 4:5-nél, majd 5:6-nál kellett a mérkőzésben maradásért adogatnia. A második alkalommal a brnói lány meccslabdához jutott, de a magyar magabiztos, pontos tenisszel túlélte a veszélyes pillanatot. A szettet záró rövidítésben már Stollár Fanny irányított és egyre inkább érezte, mikor kell türelmesen teniszezni, okosan mozgatni, futtatni a cseh versenyzőt, és mikor lehet meghúzni, elengedni a tenyerest. A 7:6-os szett után Krajcikova legalább 15 percre eltűnt, hogy száraz ruhát vegyen, de Stollár Fannyt ez sem zökkentette ki, pillanatok alatt ellépett 4:0-ra. Ő adogathatott, de ekkor már az is belefért, hogy megtorpanjon és a két brékből egyet visszaadjon. A cseh 1:4-nél ápolást kért és megint több mint tíz percig állt a játék, ami amúgy egy vicc.

Ma már minden szünetet mérnek az órán és komoly büntetés jár, ha valaki például túllépi a 25 másodperces szabályt. Az ápolási idő hivatalosan 3 perc, de senkit nem zavart, hogy Krajcikova lábán jóval tovább kezelték a vízhólyagokat.

Nem sokon múlt, hogy ez a szünet megzavarja Stollár Fannyt.

Stollárt majdnem kizökkentette a szünetForrás: Origo

A cseh ugyan nehezen mozgott és láthatóan fájt a lába, de a csatát még be kellett fejezni, ami mindig nehézség, különösképp egy ilyen helyzetben. Krajcikova hozta a szerváját (4:2) és volt labdája a 4:3-hoz is fogadóként. Az adogatása azonban ekkor megmentette a magyart és 5:2 lett. Maradt még izgalom az utolsó percekre is, mert 5:3, 40:15-nél két könnyű tenyerest rontott Stollár Fanny, de egy újabb bomba adogatás, majd egy jól megjátszott labdamenettel lezárta az ütközetet.
Nem tudom, mi segítet, de az első szett után nagyon reménytelennek tűnt a helyzetem – kezdte a találkozó értékelését Stollár Fanny, majd az okokról is beszélt. – Nem volt meg a tenyeresem és nagyon sok kettőshibát ütöttem. A 2. szettben tényleg csak arra figyeltem, hogy jobban a pályán tartsam a labdát. Mindenképp rajtam múlt a találkozó kimenetele, mert nincs annyira extra játéka, csak kellemetlen ellene játszani. Nagyon jól szervált az egész meccsen, nehéz volt brékelni. Fonákról sokat nyeset, a tenyeresét pörgette, tehát tartanom kellett a labdát és várni a lehetőséget, hogy be tudjam fejezni a pontot. Nem volt egyszerű befejezni a meccset, mert tudtam, hogy ő csak visszaütögeti a labdákat, tehát nekem kell valamit csinálnom... sikerült is. Nem pánikoltam, amikor kimaradt az első két meccslabda, inkább nyugodtabb lettem. Annak köszönhetem ezt a győzelmet, hogy végig küzdöttem és tudtam labdameneteket játszani. Még nem érzem a fáradtságot, de egy óra múlva biztos, rosszabb lesz. A holnapi mérkőzésre viszont rendben leszek, készülök rá"- mondta Stollár Fanny, aki csütörtökön a korábbi világranglista 2. Vera Zvonarjova ellen lép pályára a selejtező 2. forulójában. A 33 éves orosz 2011-ben negyeddöntős volt a US Openen, de négy éve nem nyert mérkőzést Grand Slamen, egyszer már visszavonult.