Vágólapra másolva!
A vb-címvédő kajakosok, Balaska Márk és Birkás Balázs nem bocsátkoztak jóslatokba a világbajnokság előtt, mindössze annyit ígértek, hogy a csütörtöki előfutamban megcsinálják a rock 'n' rollt. Kárász Anna úgy érzi, a női kajaknégyes tagjai csúcsformában vannak, csakúgy, mint párosbeli társa, Kozák Danuta, aki meglátása szerint kicsattan az erőtől.

Kedden este a magyar kajak-kenu válogatott kalandos körülmények között megérkezett Portugáliába, a Montemor-o-Velhóban sorra kerülő világbajnokságra. Az eredetileg 15.20-kor induló repülőgép több mint egy órát késett. Előbb azért, mert a nyári hőségben túlmelegedett az egyik kereke, és azt le kellett cserélni, majd hatalmas eső zúdult a repülőtérre, így a vihar miatt nem tudott elindulni a gép.

Ezt követően a magyar csapat tagjainak kedden este már csak arra maradt energiája, hogy bevessék magukat az ágyba, azonban szerdán délelőtt újult erővel feltérképezték a világbajnokság helyszínét.

Balaska Márk és Birkás Balázs jó hangulatban várják a versenyt Forrás: Origo

Egy évvel ezelőtt, a csehországi Racicében rendezett világbajnokságon a Balaska Márk, Birkás Balázs páros aranyérmet szerzett K-2 200 méteren. Címvédést ugyan nem ígértek, csak annyit, hogy csütörtökön kiakasztják az időmérő rendszert.

„Kicsit zötyögős volt az utunk a vihar miatt, de különösebb gond nem volt hála istennek – kezdte Balaska Márk.

– folytatta nevetve Birkás Balázs.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a világbajnokság előtt elmondta, hogy a portugáliai pálya az egyik legirreálisabb a világon az állandó jobbos oldalszél miatt.

„Ez a pálya sajnos erről híres, de minden versenyzőnek oldalszél lesz, úgyhogy meg kell tudni oldani – mondta Balaska. – Nyilván ez az aznapi időjárástól is függ.

és akkor reális eredmények születnek majd" – folytatta Birkás.

A szövetségi kapitány bízik a vb-címvédő páros idei jó szereplésében Forrás: MTI/Vékássy Dezső / Icf

A vb-címvédő páros szerdán az átmozgatásra fektette a hangsúlyt.

„Ma csak beeveztük magunkat, technikáztunk és átmozgattunk kicsit. Délután lenyomtunk pár rövidebb sprintet, meg mindent, ami jólesett.

– mondta Balaska Márk. A párja, Birkás Balázs pedig hozzátette, hogy konkrét célkitűzésük nincsen a világbajnokságra, csak szeretnének jól menni.

Bodonyi Dóra tavaly nyáron K-1 5000 méteren nyert aranyérmet Racicében. Idén egyéniben 1000 méteren indul, míg 500 méteren a vb-győzelem egyik legnagyobb esélyese a női kajaknégyessel. A nézőtérre vezető hídon ki vannak plakátozva a tavalyi vb nyertesei, így Bodonyi Dóra arcképébe is belefutottunk.

Bodonyi Dóra plakátja Montemor-o-Velhóban Forrás: Origo

„Még csak az Instagramon láttam a képet, nagyon jó érzés. Már harmadszorra vagyok itt, és csak jó emlékeim vannak erről a pályáról, remélem a világbajnokság után is így lesz" – mondta Bodonyi Dóra.

A világ- és Európa-bajnok Kárász Anna a szolnoki kajak-kenu pályához hasonlította a portugáliai körülményeket.

„Úgy éreztem, kicsit kemény a víz, de hozzá vagyunk szokva, hiszen Szolnokon is az, a vb előtt ott töltöttük az elmúlt négy hetet. Ilyenkor nehezebb a húzás, nem annyira siklik a vízen a lapát.

– mondta Kárász Anna, aki az aranyesélyes női kajaknégyessel és Kozák Danutával párosban is elrajtol 500 méteren.

Kárász Anna (jobbra) és Kozák Danuta éremesélyesként indulnak párosban Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

„Csúcsformában vagyunk, de a világbajnokságra nem is érkezhetünk másképp.

Ugyanez igaz a kajaknégyesre is. Az Európa-bajnokságon még voltak problémáink, de az utolsó edzésekre teljesen eltűntek" – folytatta Kárász Anna, aki úgy látja, hogy a páros társa, Kozák Danuta is kicsattan az erőtől, és jobb formában van, mint valaha.

A felnőtt válogatott augusztus 21-én utazott ki Montemor-o-Velhóba, az idei világbajnokság helyszínére. A verseny augusztus 22-én, szerdán a para kajak-kenusok futamaival indult. A csütörtökön kezdődő vb-n pénteken, szombaton és vasárnap rendezik a döntőket