Vágólapra másolva!
A parakajakos Suba Róbert révén a magyar válogatott megszerezte az első érmét a Montemor-o-Velhóban zajló világbajnokságon. A 200 méteren vb-címvédő kajakos páros, Balaska Márk és Birkás Balázs döntőbe jutott, akárcsak Bodonyi Dóra, aki K-1-1000 méteren tartott erődemonstrációt.

Csütörtök délután a Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságra beköszöntött a hőség. A délelőtti futamok alatt, még 18-23 fokos hőmérsékletben kellett helytállnia a magyaroknak, délután háromra azonban a hőmérő higanyszála már a 30 fokon is túlmutatott.

Ezúttal a férfiaknál és nőknél is az első három hely ért finálét.

Szabó Ágnes és Hagymás Réka párosa döntőzhet a világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első előfutamban a Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajakos páros volt érdekelt a 200 méteres távon. A 23 éves Szabó belehúzott a rajtgépbe, ennek ellenére remekül sikerült a magyarok rajta, végül pedig a német és az új-zélandi egység mögött megszerezték a harmadik helyet, amivel kiharcolták a döntős szereplést.

Ezt követően jött 200 méteren a vb-címvédő férfi kajakos páros, Balaska Márk és Birkás Balázs. A magyar egység remekül rajtolt az ötös pályán, elképesztő sebességet produkált, és végül a második helyen ért célba, amivel biztosította a helyet a döntőben.

Bodonyi Dóra esélyt sem adott riválisainak az 1000 méteres előfutamban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A női K-1 1000 méteres előfutamában a tavalyi racicei világbajnokságon 5000 méteren diadalmaskodó Bodonyi Dóra rajt-cél győzelmet aratott. Féltávnál már csaknem két hajóhossznyi előnye volt. Ezt követően már tartotta az utazó sebességet, így 4:14.064-es második legjobb idővel elsőként jutott a döntőbe.

A női kenu 200 méteres előfutamában az éremesélyes Balla Virág gyengén rajtolt, így a brazil Valdenice Nascimento elé tudott kerülni, azonban a magyar versenyző 50 méteren már holtversenyben első volt, míg féltávon átvette a vezetést és magabiztos győzelmet aratott, ezzel bebiztosítva a középfutamos szereplését.

A Sarudi Pál, Kiss Balázs, Kiss Tamás és Takács Mihály alkotta férfi kenu négyes az utolsó helyen végzett az 500 méteres előfutamban, de a középfutamban újra szerencsét próbálhatnak.

Suba Róbert szerezte a magyar csapat első érmét a világbajnokságon Forrás: canoephotography.com / Zsuzsanna Vekassy

A csütörtöki nap végére a magyar válogatott megszerezte az első érmét a világbajnokságon. A férfi parakenu KL1-es mezőnyében a2016-os riói paralimpián ezüstérmes Suba Róbert a második helyen végzett, míg Juhász Tamás negyedik lett.

A nap utolsó magyar érdekeltségű versenyén a parakajakos Varga Katalin a negyedik helyen végzett a KL2-es versenyszám döntőjében.

A döntőket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik a vb-n, az első finálés napon nyolc éremcsatára kerül sor.