Vágólapra másolva!
Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louis-ban zajló 6. Sinquefield Cup ötödik fordulója után ötös holtversenyben az élen a világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana, az örmény Levon Aronjan, az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a háromszoros világbajnok norvég Magnus Carlsen. Az eddig lejátszott 25 partiból csak öt végződött döntéssel, az élen állók nyertek egy-egy játszmát, heten még veretlenek, öten nyeretlenek.

A Grand Chess Tour 2018 negyedik tornájának első öt fordulóját nagy taktikázás jellemezte. A sakkvilág legjobbjai kevés kockázatot vállaltak. A sorozat összetett pontversenyének első négy helyezettje vívja ki a jogot a decemberben Londonban megrendezésre kerülő döntőn való részvételre. A 300 ezer dollár összdíjazású fináléban klasszikus, rapid-és villámpartikban is összemérik majd erejüket.

A Grand Chess Tour összetett pontversenyének állása Forrás: Origo

A 6. Sinquefield Cup viadalon Levon Aronjan és Sahriyar Mamedgyarov rajtolt győzelemmel. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a spanyol megnyitás berlini változatában elméleti párbajt is nyert Szergej Karjakinnal szemben. Az azeriek legjobbja az amerikai olimpiai bajnok Wesley So-ra mért vereséget. Novemberi világbajnoki döntőjük előtt utoljára játszik együtt egy versenyen a világbajnok Magnus Varlsen és kihívója, Fabiano Caruana. Mindketten remivel kezdtek, Carlsen sötéttel a címvédő francia Maxime Vachier-Lagravevel osztozott meg a ponton, Caruana világossal komoly nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul Alekszandr Griscsukkal szemben.

A második körben két évvel ezelőtti New York-i döntőjük óta nyolcadszor mérkőzött meg Carlsen és Karjakin. A megszokott forgatókönyv szerint alakult küzdelmük, a világossal játszó világelső a nyitásból előnyt nem hozott ki, de minőségáldozata után „egykapussá" változott küzdelmük, Karjakin védekezésre kényszerült. Carlsen elmulasztott egy gyalogáttörést, az orosz nagymester oly közel került az áhított döntetlen eléréséhez, amikor kölcsönös időzavarban óriásit hibázott, végzetes királylépésével megnyitotta az utat a világbajnok szabadgyalogjának győzedelmes előretöréséhez.

Carlsen – Karjakin

A Carlsen-Karjakin parti diagramja Forrás: Origo

77...Kc6??
Carlsen nem tudott volna előrejutni a 77...Be1+ 78.Kd5 Bd1+ 79.Kc4 Bc1+ 80.Kd4 Bd1+ 81.Kc3 Be6 folytatásban.
78.Bh6+ Kb5 79.Bb6+ Kc4 80.e6! Be1+ 81.Kf5 Bf1+ 82.Ke5! Be1+ 83.Kf6 Bf1+ 84.Kg7 Ba8 85.e7 Be1 86.Kf7 Be4 87.Bd6 Bh8 88.Bxa6 és sötét feladta

A rapid-és villámversenyen elért elsősége, az összetett pontversenyben az éllovasi pozíció talán kissé elbizakodottá tette az amerikai Hikaru Nakamurát, aki világossal kapott ki Alekszandr Griscsuktól. Ez az összecsapás is a végjátékban a másodpercekkel való őrült versenyfutásban ért véget. A 40. lépés után a játszma befejezéséig 1-1 óra áll a sakkozók rendelkezésére és lépésenként a késleltetett 30-30 másodperces bónusz. Griscsuk a futóvégjátékban szép nyerést talált. Remek csatában remizett a világranglista második és harmadik helyezettje, Caruana és Mamedgyarov, kiegyenlített küzdelemben Aronjan és Carlsen, négyes holtverseny alakult ki az élen.

A negyedik játéknapon az amerikai presztízsrangadón Caruana egy váratlan ötlettel már a nyitásban meglepte Nakamurát. A nem mindennapi gyalogszerkezetű állásban a világbajnoki kihívó könnyedén, gyorsan játszott, míg láthatóan frusztrált riválisa többször is hibázott. A világos bástyák tetszetős összjátéka kihasználta a sötét király sebezhető helyzetét, majd a huszár is akcióba lépett. Caruana a partit követő elemzéskor széles mosollyal nyugtázta, hogy eredeti játéka meghozta a várt eredményt, ötös holtversenyben az élre állt. Az ötszörös és a háromszoros világbajnok, Viswanathan Anand és Magnus Carlsen immár a hatvanharmadik klasszikus gondolkodási idejű partijukat játszották, megszületett a negyvenötödik döntetlenük, Carlsen 10-8-ra vezet.

A viadal első félideje öt döntetlennel fejeződött be. Carlsen nem tudott visszavágni So-nak stavangeri váratlan vereségéért. Caruana orosz huszárjátéka remire jó volt Vachier-Lagrave ellen. Nakamura kettős veresége után nem tudott javítani Mamedgyarovval vívott küzdelmében. A régi riválisok, Anand és Aronjan nem bírtak egymással, az orosz derbi is pontosztozkodással ért véget.

A 6. Sinquefield Cup állása Forrás: Origo

A 6. Sinquefield Cup győztese 18 pontot kap – rájátszás esetén ez 17. A további helyezésért a pontok: 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1. Holtversenynél osztják a pontokat.

Kezdődnek az orosz szuperbajnokságok

A Batumiban szeptember 23. és október 5. között megrendezésre kerülő 43. sakkolimpia előtt az orosz olimpikonok nagy kihívás előtt állnak, hazai riválisaikkal szemben kell bizonyítaniuk, hogy a szakvezetés jól döntött a csapatok összeállításakor. A férfi válogatottból hárman is játszanak az augusztus 25-én Satkában (oroszul Szatka) kezdődő 12 résztvevős 71. szuperbajnokságon, Jan Napomnjacsij, Dmitrij Jakovenko és Nyikita Vityjugov. Szergej Karjakin St. Louis-ban csatározik, Vlagyimir Kramnyik az olimpiára készül, pályafutása során még soha nem nyert bajnokságot. A 2012-ben meghirdetett „Sakk a múzeumban" program keretében a Magnezit Kultúrpalotában rendezik meg a viadalt. (Satka mintegy 190 kilométerre van Cseljabinszktól, a város legfontosabb iparága a magnezit és más ércek kivonása a fémfeldolgozó üzemekkel az érc feldolgozásához.)

A címvédő nyolcszoros bajnok Peter Szvidler a 6. Sinquefield Cup egyik kommentátora, nem gyarapíthatja elsőségeinek számát. A három olimpikonnak elsősorban Vlagyimir Fedoszejev és Daniil Dubov lehet a legnagyobb ellenfele. Dubov az Abu Dhabi Masters megnyerésével bizonyította jó formáját, ezen a versenyen Rapport Richárd ötödikként végzett. Jevgenyij Tomasevszkij két éve a bakui sakkolimpián bronzérmes orosz csapat tagja volt, három éve bajnok, Jevgenyij Rjazancev két esztendeje diadalmaskodott, Dmitrij Andrejkin Világkupán döntőt is játszott.

A 68. női szuperbajnokságon a komplett válogatott játszik, Alekszandra Kosztenjuk, Valentyina Gunyina, Alekszandra Gorjacskina, Natalija Pogonyina és Olga Girja összeállítású együttesük Bakuban nagy meglepetésre címvédőként csak negyedik volt, a sorsdöntő rangadót az utolsó fordulóban elvesztették a kínai csapattal szemben. Az ötös ismét bizalmat kapott és Batumiban vezetik is a rajtlistát. A bajnokságok összesített díjalapja 9 millió rubel (cca. 37 millió forint), a győztesek még egy-egy Renault Kaptur gépkocsit is kapnak ajándékba. Az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el. A kitűnő mezőnyű bajnokságokat látva nem kis szomorúsággal jegyzem meg, hogy 2013 óta hazánkban körmérkőzéses férfi bajnokságot nem rendeztek, a nők 2016-ban mérték össze utoljára erejüket.