Vágólapra másolva!
Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta egyéniben K-1 500 méteren, míg párosban Kárász Annával K-2 500 méteren nyert aranyérmet, míg a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős megvédte a vb-címét K-1 200 méteren a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon.

A szombat délutánra beköszöntött a napsütés a portugáliai Montemor-o-Velhóban. A mieink nagy reményekkel várhatták az A-döntőket, ugyanis mind a kilenc futamban volt magyar hajó. Elsőként a magyar csapat legnagyobb sztárja, Kozák Danuta szállt vízre 500 méteres távon. Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos csütörtökön magabiztosan nyerte meg az előfutamát, és a második legjobb idővel jutott be a szombati versenyszám fináléjába.

A győztes Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyében Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rajtot az új-zélandi világsztár, Lisa Carrington kapta el a legjobban, bár a féltávnál már csak egytized másodperc volt az előnye Kozák Danuta előtt. A hajrában azonban a magyar kajakfenomén mozgósította az erőtartalékait, és olyan hajrát produkált, hogy az új-zélandi Carrington csaknem két hajóhossznyi hátránnyal érkezett be a második helyre.

A második szombat délutáni döntőben a kenus Bodonyi András volt érdekelt az 1000 méteres olimpiai versenyszámban. A 23 éves versenyző délelőtt óriásit hajrázott a finálés szereplésért, azonban most olyan nagyágyúk, mint a háromszoros német olimpiai bajnok Sebestian Brendel, vagy a cseh Martin Fuska nem volt esélye. Bodonyi végül a hetedik helyen ért célba a döntőben, amit Brendel nyert meg.

Bodonyi András fantasztikusan versenyzett a világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A két órával ezelőtti középfutam után elég jól össze tudtam magamat szedni. Elégedett vagyok az eredménnyel, első felnőtt világbajnokságon egy hetedik hely, nem lehet szomorú.

– mondta a C-1 1000 méteren hetedik helyen végző Bodonyi András.

Kopasz Bálint kitartóan üldözte a portugál Fernando Pimentát Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi K-1 1000 méteres olimpiai versenyszámban a portugálok legnagyobb sztárja, Fernando Pimenta rajt-cél győzelmet aratott.

Pimenta már a rajt után élre állt, őt a német Max Rendschmidt, a cseh Josef Dostál és a spanyol Roi Rodriguez követte. Kopasz Bálint féltávnál az ötödik helyen állt, azonban a táv második felét szokásához híven keményen megnyomta. A hajrában sikerült lehagynia Rodriguezt, és az utolsó métereken minimális különbséggel, hét tizeddel maradt le a bronzérmes Dostál mögött a dobogóról.

Balla Virág a C-1 200 méteres olimpiai versenyszám döntőjében reménykedhetett éremszerzésben. A 24 éves versenyző rosszul rajtolt, így esélye sem volt utolérni az őrületes tempót diktáló kanadai Laurence Vincent-Lapointe-t, de egy kiváló hajrá után csak centikkel maradt le a bronzéremről. Végül a negyedik helyen végzett.

Balla Virág centikkel maradt le a dobogóról a női kenu egyesek 200 méteres döntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt követően a női K-2 200 méteres versenyszám vb-címvédőin, a Hagymási Réka, Szabó Ágnes kettősön volt a sor. A mieink a rajt után nem tudtak az élre állni, márpedig ezen a rövidtávon nagyon fontos a jó rajta. A Hagymási, Szabó kettős végül óriásit hajrázott, de csak a negyedik helyen ért célba.

A férfi K-2 200 méteres döntőben a vb-címvédő Balaska Márk, Birkás Balázs kettő rajt-cél győzelmet aratott.

A magyar páros valósággal kirobbant a rajtgépből, majd óriási tempóval „átrepülte” a pályát. Balaska Márk és Birkás Balázs sem volt elégedett az előfutamban nyújtott produkciótól, de elmondták, bíznak abban, hogy a gyenge főpróbát sikeres előadás követi majd.

A Balaska Márk, Birkás Balázs kettős magabiztos védte meg a vb-címét Forrás: MTI/Vékássy Dezső / Icf

A női K-2 500 méteres olimpiai versenyszámban a Kárász Anna, Kozák Danuta kettős óriási hajrában diadalmaskodott. A rajt után az új-zélandi páros, Lisa Carrington és Caitlin Ryan szinte azonnal élre álltak, míg a mieink szorosan követték őket. Féltáv után a Kárász, Kozák kettős lehajrázta az új-zélandi párost, és úgy tűnt, simán megnyerik a versenyt. Azonban Carringtonék nem adták fel, meghúzták az utolsó métereket, és majdnem holtversenyben értek célba a magyarokkal. A helyszínen először az új-zélandiakat írták ki győztesnek, de érezni lehetett, hogy itt valami nem kerek. Szerencsére fél perc múlva a számítógép korrigálta az eredményt, és így a Kárász Anna, Kozák Danuta kettős lett a világbajnok 0.023 másodperc különbséggel.

A Kárász Anna, Kozák Danuta kettős talán a vb eddig leizgalmasabb futamát nyerte meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

Végezetül a férfi C-4 500 méteres fináléjában a Kiss Balázs, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Takács Mihály négyes a nyolcadik helyen végzett, míg a férfi K-4 1000 méteres döntőjében a Tóth Dávid, Ilyés Róbert, Bogár Gábor, Ceiner Benjámin egység a hatodik helyen zárt.

A szombat délutáni program a 200 és az 500 méteres középfutamokkal folytatódik.