Elsőként úszta át hosszában a La Manche csatornát egy brit férfi

Lewis Pugh
Long distance swimmer Lewis Pugh celebrates in the River Thames, London, during his attempt to swim the length of the River Thames, 325 kilometres from its source, 03 August 2006. Pugh is hoping to highlight, with the help of Enviromnetal Pressure Group WWF, the need for immediate action to be taken to combat global Climate Change. Pugh is to deliver a petition to no 10 Downing St London calling for British Prime Minister Tony Blair to take greater action on the matter. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
Elsőként úszta át hosszában a La Manche csatornát Lewis Pugh brit extrémsportoló - jelentette be a Csatornaúszók Egyesülete, a La Manche-átúszásokat hitelesítő szervezet.

A 48 éves férfi 49 nap alatt, mintegy félmillió karcsapás eredményeként tette meg az 530 kilométeres távot Anglia délnyugati csücskétől, a cornwalli Land's Endtől Doverig, ahova szerdán érkezett meg.
A július 12-én indult Long Swim vállalkozás meghirdetett célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tengerek szennyezettségére és a túlzott lehalászásra.

Elsőként úszta át hosszában a La Manche csatornát Lewis Pugh brit extrémsportoló Forrás: AFP/Carl De Souza

A vízből kiszállva Pugh azt mondta, hogy útközben néhány delfint és madarat, továbbá rengeteg medúzát látott, de halat szinte semennyit, "annyira lehalászták a Nagy-Britannia körüli vizeket".
A La Manche csatornát sokan ússzák át, de általában széltében. Legszűkebb pontján, az angliai Dover és a franciaországi Calais között, mindössze 32 kilométer a távolság. A jogász végzettségű Lewis Pugh már több extrém úszóteljesítménnyel felhívta magára a figyelmet, a környezetvédelem nevében úszott például az Északi- és a Déli-sarkvidék jéghideg vizeiben is.