Vuelta: Pinot nyert a Covadongán, Yates növelte előnyét

Horizontal
Thibaut Pinot öröme a befutónál
Vágólapra másolva!
Thibaut Pinot győzött a spanyol országúti kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espana 15., hegyi befutóval zárult vasárnapi szakaszán, amelyen Simon Yates növelte előnyét összetettben.

A Ribera de Arribából indult 178,2 kilométeres etapon 12 fős szökevénycsoport lépett el, amelynek utolsó tagját a covadongai emelkedőn 8 kilométerrel a cél előtt érte utol az Asztana vezette mezőny.

A hegyen a piros trikós Yates és Miguel Ángel López voltak a legaktívabbak, mindketten többször kíséreltek meg támadást. Pinot 6,3 kilométerrel a befutó előtt hagyta ott vetélytársait, s a helyenként 20 százalékos meredekségű emelkedőn végül közel félperces előnnyel ért célba.

Thibaut Pinot öröme a befutónál Forrás: AFP/Miguel Riopa

A 28 éves Pinot a Tour de France-on két, a Giro d'Italián egy szakaszgyőzelmet ünnepelhetett pályafutása során, így immár mindhárom háromhetes körversenyről van etapsikere.

Az utolsó métereken Yates ellépett riválisaitól, így néhány másodperccel növelte a különbséget a hétfői szünnap előtt. Kedden a Santillana del Mar és Torrelavega közötti 32 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre, amely összesen 3271,4 kilométert tesz meg a jövő vasárnapi madridi célig.

Eredmények:

15. szakasz, Ribera de Arriba-Covadonga, 178,2 km, hegyi befutó:
1. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 5:01:49 óra
2. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 28 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 30 mp h.
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 32 mp h.
...7. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 34 mp h.

Az összetett állása:
1. Yates 64:13:33 óra
2. Valverde 26 mp h.
3. Quintana 33 mp h.
4. López 43 mp h.