Társoldalunk:

Davis-kupa: egyenlítettek a csehek, Piros mérkőzése dönt

2018.09.16. 16:10

Valkusz Máté négy szettben kikapott Jiri Veselytől vasárnap a Magyarország-Csehország tenisz Davis-kupa világcsoport osztályozón, ezzel a budapesti párharc 2-2-re áll az utolsó egyes mérkőzés előtt, amelyet Piros Zsombor vív Lukas Rosollal.

 A szombati hűvösebb időjárás után ismét nyárias meleg várta a csapatokat és a közönséget a Lurdy Ház parkolójában kialakított stadionban. A túloldalon 2-1-es hátrányban Jaroslav Navrátil szövetségi kapitány az előzetes nevezésnek megfelelően első számú játékosát, a világranglistán 91. Veselyt küldte pályára, aki a pénteki nyitányon óriási csatában kikapott Piros Zsombortól. Az ATP-rangsorban 271. Valkusz - aki két napja alulmaradt Lukas Rosollal szemben - élete második DK-mérkőzésére készült.

A meccs elején mindkét játékos bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, mígnem a budapesti teniszező alig rontva, 3:2-nél elvette a 198 centis cseh szerváját. Vesely rövidítésekkel próbálkozott, ám a 20 éves magyar rendre befutotta ezeket, és 5:2-re elhúzott. Ekkor azonban rövidzárlat következett, nem tudta 5:3-nál kiszerválni a szettet, mert 25 esztendős ellenfele - aki legyőzte már Novak Djokovicot is - váratlanul javult. A játszmát lezáró rövidítés az elérhetetlennek tűnő labdákat is befutó Valkusz fölényét hozta, aki kihasználta második szettlabdáját (7:6).

Valkusz Máténak nem jött össze a bravúr a Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozójánForrás: MTI/Kovács Tamás

A folytatás is álomszerűen alakult, Valkusz rögtön brékelt, de az ismét erőre kapó Vesely visszajött a hátrányból. Bombaszervákkal és agresszív játékkal fokozatosan a magyar fölé kerekedett, és 1 óra 38 perc elteltével egyenlített.

A volt junior világelsők csatája egyre inkább a cseh felé billent, aki szinte szárnyalt a harmadik felvonásban, sorozatban nyolc pontot nyert, míg Valkusz mély hullámvölgybe került. Miközben próbálta rendezni a sorokat, ápolták a combját, de továbbra is fizikális problémákkal küszködött, és csakhamar elveszítette a szettet. Vesely ekkor az utóbbi 11 gémből kilencet nyert meg.

Valkusz állapota a negyedik játszmában sem javult, nem indult már el minden labdára, és rögtön brékhátrányba került. A cseh játékos 1:3-nál megint elvette a magyar szerváját, s 1:5 után Valkusz - utolsó tartalékait mozgósítva - már csak egy bréket tudott ledolgozni. A találkozó 2 óra 51 percig tartott.A csata mindent eldöntő zárómérkőzésén Piros Zsombor kikapott Lukas Rosol ellen, ezzel a vendégek 3-2-re megnyerték a budapesti párharcot.

Eredmény:
Davis Kupa, osztályozó:
Magyarország-Csehország 2-2 - állás a harmadik egyes után
Valkusz Máté-Jiri Vesely 7:6 (7-4), 3:6, 2:6, 4:6