Társoldalunk:

Szapporót megrázta a földrengés, nem pályázik a 2026-os téli olimpiára

2018.09.17. 17:59

Nem száll harcba a 2026-os téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért Szapporo, tekintettel a szeptember eleji pusztító földrengésre, amelynek 44 halálos áldozata és 660 sérültje volt Hokkaido szigetén, ahol a nagyváros is található.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői bejelentése szerint az 1972-es téli játékoknak is otthont adó japán város inkább a 2030-as ötkarikás eseményre koncentrál. 

A pusztító földrengésnek 44 halálos áldozata és 660 sérültje volt Hokkaido szigeténForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kotaro Numata

"A NOB megérti, hogy a térség földrengés utáni helyreállításának kell lennie a jelen irányelvének, és nagyra értékeli az olimpiai játékok jövőbeni rendezése felé mutatott erős elkötelezettséget" - áll a NOB közleményében.

A 2026-os játékokra Olaszország (Cortina d'Ampezzo, Milánó és Torino), Kanada (Calgary), Törökország (Erzurum) és Svédország (Stockholm) jelezte még érdeklődését, ám minden helyszínnel kapcsolatban vannak belpolitikai vagy egyéb bizonytalanságok. A NOB a jövő szeptemberi, milánói kongresszusán nevezi meg a házigazdát.

A 2022-es téli olimpiát Pekingben rendezik.