Társoldalunk:

Letette az esküt az ifjúsági olimpiára induló magyar csapat

2018.09.19. 17:07

Letette az esküt a 79 fős magyar csapat, amelynek tagjai húsz sportágban vesznek részt az október 6-án kezdődő III. nyári ifjúsági olimpiai játékokon Buenos Airesben.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián a MOM Kulturális Központban megtartott szerdai eseményen hangsúlyozta: amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) életre hívta az ifjúsági olimpiát, az a cél vezérelte, hogy egy olyan multisport-esemény jöjjön létre, ahol a résztvevők a versenyek mellett jobban megismerik egymás kultúráját, a különböző országok, nemzetek képviselői közötti barátság pedig elmélyüljön, a fiatalok találkozzanak az olimpiai eszmével.

Ez a verseny egy emberarcú esemény, amelyről sok olyan sallangot, giccset, luxust leválasztanak, ami az olimpiának része. Biztos vagyok benne, hogy ez életetek egyik nagy élménye lesz, egy igazi dzsemborira számítsatok" - mondta Kulcsár a fiataloknak.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeFotó: Polyák Attila - Origo

A MOB elnöke tisztes helytállást vár a népes magyar delegációtól, amely az egyik legnagyobb a résztvevők között.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a tehetséges fiataloknak, a következő évtizedek reménységeinek szorgalmából, kitartásából mindenki sokat tud meríteni. Hozzátette: a következő generációk tagjai majd olyanok akarnak lenni, mint a Buenos Airesbe utazó csapat tagjai.

Az ifjúsági olimpiai játékok nagy élmény, kulturális találkozó, egyben új karrierek első állomása, a jövő bajnokainak kibontakozási lehetősége" - tette hozzá.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

A harmadik nyári ifjúsági olimpián 32 sportág 283 versenyszámában hirdetnek győztes, a szervezők mintegy 4000 sportolót, sportvezetőt várnak.

A magyarok a korábbi két nyári ifjúsági olimpián - 2010-ben Szingapúrban és 2014-ben Nankingban - az országok közötti nem hivatalos rangsorban egyaránt a nyolcadik helyen zártak.