Társoldalunk:

Anthony Joshua kíméletlenül kiütötte Alekszandr Povetkint

2018.09.23. 09:44

Úgy tűnt, összejöhet a trónfosztás az orosz Alekszandr Povetkin számára Anthony Joshua ellen nehézsúlyban, de a britnek elég volt egyetlen ritmusváltás ahhoz, hogy végül kiütéssel megvédje címeit hazai pályán. A profiboksz.hu összefoglalója.

Szombaton éjszaka a híres londoni Wembley stadionban, 80 ezer néző előtt lépett kötelek közé a WBO, WBA, IBF, IBO nehézsúlyú világbajnok angol Anthony Joshua, a 28 éves öklöző kihívója pedig az orosz Alekszandr Povetkin volt. Ugyan a papírforma a világelső sikerét jósolta, de a szakértők nagy része egyáltalán nem írta le a 39 éves Povetkint, aki brit riválisához hasonlóan amatőrként felállhatott az olimpiai dobogó legfelső fokára, 2005-ben indult profi karrierje során pedig csak Vlagyimir Klicsko ellen kapitulált, ott is pontozással. 

Joshua (jobbra) a hetedik menetben indult beForrás: AFP/Adrian Dennis

Az összecsapás a vártnál is nehezebben indult Joshua számára, miután Povetkin bátor, támadó felfogású boksszal lepte meg a világbajnokot. A veretlen angol sportoló nehezen találta a ritmust és az ütőtávot, miközben a sokat dolgozó, gyakorta pontos akciókat vezető orosz kihívó régen látott jó formában bokszolt. A mérkőzés első félidejének végéhez, azaz a 6. menethez közeledve egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek a trónfosztás lehetősége, azonban a 7. felvonásban fordulat következett be. Joshua támadásba lendült, és egy kemény, fejre mért akcióval leütötte a lassulni látszó Povetkint. Az orosz bunyós a ringkötelek alá esett, és csak nagy nehézségek árán tudott felállni. A szédült kihívót a számolás után azonnal lerohanta a címvédő, majd újabb pontos találattal ismét padlóra küldte, a vezetőbíró pedig leléptette az orosz öklözőt, és kihirdette Joshua győzelmét (TKO).