Társoldalunk:

Halászhajó mentette ki az első indiai földkerülő vitorlázót

2018.09.24. 13:34

Az indiai védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy egy francia halászhajó kimentette a Golden Globe földkerülő vitorlásversenyen bajba jutott Abhilash Tomy indiai vitorlázót.

Tomy, aki a viadalon saját építésű hajóval versenyzett, amikor Perthtől 1900 tengeri mérföldre délnyugatra hatalmas viharba került, s a 14 méteres hullámok között eltörött az árbóca. Ő maga olyan súlyos hátsérülést szenvedett, hogy nem tudott mozogni. 

Nirmala Stharaman védelmi miniszter hétfőn arról számolt be, hogy a francia halászhajó még a mai nap (hétfő) folyamán partra teszi a legközelebbi szigeten, ahonnan az indiai flotta egyik hajója Mauritiusra szállítja majd, ahol megfelelően ellátják. A miniszter információi szerint a 39 éves hajós magánál van és a körülményekhez képest „jól érzi magát”, ezt a verseny honlapja is megerősítette.

Tomy az első indiai földkerülő vitorlázó, 2012-13-ban kerülte meg a bolygót kikötés nélkül.

Kimentették a Golden Globe-versenyen bajba jutott indiai vitorlázótForrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Golden Globe Race 2018 egy emlékverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg. Idén van 50 éve a brit Sunday Times által kiírt első földkerülő versenynek. Akkor a brit Robin Knox-Johnston végül 312 napos hajózás végén elsőként vitorlázta körbe a bolygót kikötés és külső segítség nélkül. A kiírás szerint csak 1988 előtt épült hajóval lehet indulni, s a tájékozódáshoz kizárólag korabeli navigációs eszközöket, valamint papíralapú térképet szabad használni. Az indulók között ott van Kopár István is, aki amerikai zászló alatt hajózik.