Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség igyekszik minél körültekintőbben felkészülni a 2020-as tokiói olimpiára, ezért két hétre kiutaztat nyolc versenyzőt és egy stábot Japánba. A csapat dolga az lesz, hogy felmérjék, mennyi idő kell az akklimatizálódáshoz, és hogyan lehet majd a helyi körülményekhez a leghatékonyabban alkalmazkodni a tokiói olimpia ideje alatt.

„Egy olyan helyre indulunk, ahonnan csak részben van tapasztalatunk – mondta a szövetség honlapjának Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Ugyan voltunk már ifi világbajnokságon és maraton világbajnokságon Japánban vagy Szingapúrban,

Meg kell találnunk azt a legkisebb időintervallumot, amennyit majd kint fogunk tölteni az olimpián, ugyanis az ottani klímában történő edzések folyamatosan amortizálják a versenyzőket."

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szövetségi kapitány vezetésével a kajak-kenusok közül Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Tótka Sándor, Molnár Péter, Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső megy Japánba, de velük lesz három edző, valamint egy személy, aki a mérésekért felel, egy orvos és egy masszőr is. Az olimpiai pályán nem engedélyezett az edzés, ezért egy másik helyszínen mérik majd fel a körülményeket.

„Tíz napot töltünk a Fuchu Lake-en, az utolsó két napra pedig átmegyünk Tokióba, hogy megnézzük a szállást, az étkezést és az olimpiai pályát.

– folytatta Hüttner Csaba.

A világbajnok Tótka Sándor, a férfi kajak négyes tagja csak a következő héten kezdte volna el az edzéseket, de nem bánja, hogy korábban rajtol a felkészülés.

„Voltam már edzőtáborban Szingapúrban, amelynek hasonló az éghajlata, így nagyjából tudom, hogy öt nap kell nekem az akklimatizálódáshoz. Egyébként sem keletre, sem nyugatra nem szokott bajom lenni az átállással.

A kétszeres világbajnok Tótka Sándor tudja, milyen körülmények várnak rá Forrás: ALL RIGHTS RESERVED!/Adam Bertalan

Japánban még nem voltam, nagyon várom már, hogy magamba szippantsam azt a kultúrát.

Egyébként pont két hete próbáltuk ki a barátnőmmel Budapest egyik legfelkapottabb japán éttermét, és nagyon szuper volt, szóval nagyon kíváncsi vagyok a helyi gasztronómiára."

Nagyon hosszú út vár a csapatra, hiszen szerda reggel hat órakor indul a gép, egy frankfurti átszállás és 12 óra repülés után egy újabb 12 órás várakozás következik Tajpejben, ahonnan még mintegy három óra Japán - helyi idő szerint csütörtökön este érkezik meg a magyar csapat.