Fellobbant a láng Buenos Airesben az ifjúsági olimpián

Buenos Aires
Argentina's judoka Paula Pareto (L) and sailor Santiago Lange hold the Olympic torch after lighting the cauldron during the opening ceremony of the 2018 Youth Olympic Games (YOG) in Buenos Aires on October 6, 2018. / AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban megnyitották a III. nyári ifjúsági olimpiát Buenos Airesben. Az október 18-ig tartó viadalon 20 sportágban 79 magyar fiatal áll rajthoz.

Ez az első olyan multisport-esemény, ahol az ünnepélyes megnyitót nem egy központi stadionban, hanem egy városi főtéren, jelen esetben az argentin főváros egyik jellegzetes szimbólumának számító El Obeliscónál tartották. A 68 méter magas műemléket, amely a világ egyik legszélesebb útján található, 1936-ban építették, a város alapítása 400. évfordulójának emlékére - írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. A megnyitó elején a vendéglátók nevében Horacio Rodriguez Laretta, Buenos Aires polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd fény- és tűzijáték következett. A nemzetek bemutatásakor a magyar zászlót a cselgáncsozó Vég Zsombor vitte.

Az esemény megálmodói az obeliszket használták ki a különböző látványos jelenetek bemutatására: futottak, kerékpároztak, még eveztek is rajta - függőlegesen. Fényekkel mutatták be a sportágakat piktogramokon keresztül. Az olimpiai zászló felvonását és az eskütételt tangóbemutató követte. Gerardo Werthein, a játékok szervezőbizottságának elnöke, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke üdvözölte a sportolókat, s egyben köszönetet mondtak a házigazda városnak és az önkénteseknek is.

Ifjúsági olimpia: fellobbant a láng Buenos Airesben Forrás: AFP/Eitan Abramovich

A láng - melyet több olimpikon, egykori élsportoló, többek között Luciana Aymar gyeplabdázó, Gabriela Sabatini teniszező és Santiago Lange vitorlázó is vitt az utolsó métereken - néhány perccel helyi idő szerint 23 óra előtt lobbant fel Buenos Airesben. A játékokat Mauricio Macri, Argentína elnöke nyitotta meg. A megnyitón részt vett az ifjúsági olimpiák ötletgazdája, a NOB korábbi elnöke, Jacques Rogge is.

A fiatalok 32 sportágban, 286 versenyszám összesen 1250 érméért fognak megküzdeni. Az ifjúsági olimpián - melyen a 15-18 éves korosztályból több mint 4000 sportoló vesz részt - a magyarok 20 sportágban állnak rajthoz. Az argentin fővárosba 16 atléta, 2 birkózó, 1 breaktáncos, 2 dzsúdós, 4 kajak-kenus, 1 karatés, 4 kerékpáros, 4 kosárlabdázó (leánycsapat), 1 lovas, 2 öttusázó, 1 sportlövő, 18 strandkézilabdázó (fiú és leánycsapat), 2 strandröplabdázó (fiú), 2 súlyemelő, 2 tollaslabdázó, 2 tornász, 2 triatlonos, 1 ökölvívó, 8 úszó és 4 vívó utazott el.