Vágólapra másolva!
Novak Djokovic a sanghaji ATP 1000-est is behúzta, így Wimbledon, Cincinnati és a US Open után négy hónap alatt a 4. jelentős serleget nyerte és jelenleg elképzelhetetlen, hogy ne ő legyen a világelső a 2018-as szezon végén. Mindezt úgy, hogy június 18-án még a 22. helyen állt a világranglistán és semmi nem utalt arra, hogy megindul a csúcs felé. A Sanghaj Masters döntőjében 6:3, 6:4-re győzte le a szombaton Roger Federert verő Borna Coricot, amivel a 32. ATP 1000-es trófeáját nyerte, Sanghajban negyedszer maradt veretlen.

A kérdés ismerős, 2016 tavaszáig legalább három éven át pont ezt ismételgette mindenki a teniszben.

Ki állítja meg Novak Djokovicot? Egyáltalán megállítható-e a szerb?

Azért a két időszak között jelentős különbségek vannak, igaz, a lényeg nem változott: az immár 31 éves belgrádi újra a teljes mezőny előtt jár egy lépéssel, nem is kicsivel. Csak néhány szám ennek igazolására. Július, a wimbledoni bajnokság kezdete óta 27 meccséből 26-ot megnyert és 17 mérkőzés óta veretlen. Az idei 8. ATP 1000-es verseny, a Sanghaj Masters döntőjébe úgy érkezett, hogy játszmát sem vesztett, sőt senki nem tudta elnyerni az adogatását, mindössze három fogadóelőnyig jutottak az ellenfelei.

Novak Djokovic a Sanghaj Masters döntőjében a horvát Borna Coric ellen Forrás: Imaginechina/Xia lei - Imaginechina/Xia Lei

Ami a döntőt illeti elég simára sikerült. Borna Coric 2:2-ig viszonylag jól bírta, de tekintettel arra, hogy fogadóként esélye sem volt,

egyre csak fokozódott a nyomás rajta adogatóként.

A szerb elképesztő magabiztossággal hozta a szokásos játékát: tökéletes védekezés, káprázatos lábmunka, precíz ütések, minimális hibaszázalék. Lélekölő úgy teniszezni, hogy az ellenfélnek mindenre van válasza. Persze, a 21 éves horvát pontosan tudta, mire számíthat, azt is tudta, mit kellene tennie.

Illetve az én teniszem hasonlít az ő játékához. Gyerekként mindig felnéztem rá, úgy próbáltam teniszezni, ahogyan ő. Pár dologban változtatnom kell a játékomon a szombati meccshez képest, de az a legfontosabb, hogy élvezzem. Meg kell próbálnom úgy teniszezni, mint Roger ellen és meglátjuk, az mire lesz elég"- mondta még szombaton Borna Coric, aki önmagát is meglepte a döntőbe kerüléssel, úgy fogalmazott, hogy ez előbb bekövetkezett, mint ahogy tervezte, várta.

Borna Coric megdolgoztatta Novak Djokovicot a döntőben, de megállítani ő sem tudta Forrás: Imaginechina/Wang zeshun - Imaginechina/Wang Zeshun

Az első játszmában 2:5-ről már nem tudott fordítani a zágrábi, de keményen küzdött. A 2. szettben, 0:2-nél négy fogadóelőnyt hárítva maradt életben, aminek leginkább a szurkolók örültek, mert ellenkező esetben gyorsan befejeződhetett volna a finálé.

A lecke így is maga volt Mission impossible,

mert az igazi fordulathoz el kellett volna nyernie a szerb szerva-gémjét. Novak Djokovic az első szettben négy pontot, a másodikban ötöt vesztett adogatóként. Így aztán sokat nem kellett izgulni, a szurkolók hátradőlve élvezhették a látványos labdameneteket, a szép teniszt. A remény azért egyszer megcsillant Coric előtt: labdája volt a 3:3-hoz. Előbb Djokovic nyert egy bámulatos pontot 30:30-nál, extra tenyeres röptével, de utána a horvát villant kétszer – a harmadik nem sikerült, azt az egy esélyt kapta Djokovictól. A horvát 3:5-nél a meccsben maradásért szervált és 0:40-ről, három mérkőzéslabdát hárítva oldotta meg a feladatot, de a szerb nem engedte vissza a meccsbe, lezárta a csatát: 1 óra 35 perc alatt 6:3, 6:4-re győzött.

Az már szombaton eldőlt, hogy hétfőtől Novak Djokovic áll Rafael Nadal mögött a világranglistán. A spanyolnak 215 pont az előnye, de az idei pontversenyben már csak 35-tel vezet. Jön még Bázel (500-as), Párizs (1000-es) és a londoni ATP Finals (1500 pontot gyűjthet a győztes), ahol Novak Djokovic az esélyes, ráadásul

nagy kérdés, mi van a mallorcai világelsővel,

aki a US Open óta nem indult versenyen, a térdsérülése makacsabbnak bizonyult a vártnál.