Még várni kell az első magyar birkózó sikerre a budapesti vb-n

LIGETI Dániel
Budapest, 2018. október 21. Ligeti Dániel (j) és az orosz Anzor Hizrijev a férfiak szabadfogású 125 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 21-én. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Vasárnap sem volt sok sikerélményük a magyar szurkolóknak a budapesti birkózó-világbajnokságon. Öt mérkőzésből öt vereség volt a mérleg, a vigaszágon elbukó Ligeti Dániel mellett Asarin Roman, Farkas Rajmund, Hatos Gábor és Nagy Mihály is alulmaradt a szőnyegen. Farkas, Nagy és Hatos is kiesett, Asarin a vigaszágon folytathatja.

A világbajnokság második napján beköszöntött a rossz idő Budapesten, de a szemerkélő esőben is tömegek tartottak a Papp László Budapest Sportaréna felé már a délelőtti órákban. Egy ilyen világesemény kapcsán az ember persze még a környéken kialakuló közlekedési káosznak is tud örülni, hiszen ez a vébé iránti hatalmas érdeklődést jelzi.

Vasárnapra ennek megfelelően minden jegyet eladtak a szervezők, a magyar birkózók így fergeteges hangulatban igyekeztek bizonyítani.

Elsőként az a Ligeti Dániel lépett szőnyegre, aki szombaton, a szabadfogásúak 125 kg-os súlycsoportjában a sikeres nyitány után ugyan vereséget szenvedett, ám legyőzője, a grúz Petriasvili a döntőig menetelt, így az Eb-ezüst- és bronzérmes sportoló a vigaszágon folytathatta. Ott aztán hatalmas meccset vívott az orosz Hirzijevvel, és egy csapott szaltóból hajszál híján kétvállra fektette riválisát, de hiába vezetett ezzel 4-0-ra, végül ellenfele felőrölte, és 10-6-ra nyert. Déjà vu érzésünk volt, hiszen a nyitónapon Veréb Istvánnal történt valami hasonló.

Budapest, 2018. október 21. Ligeti Dániel (j) és az orosz Anzor Hizrijev a férfiak szabadfogású 125 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 21-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Naná, hogy borzasztóan csalódott vagyok, nem is igazán tudom, mi volt a probléma – mondta Ligeti. – Lentre egyáltalán nem működött a védekezésem, fent is legfeljebb 50 százalékban. Megkaptam a lehetőséget a folytatásra, de nem tudtam élni vele, ezért nagyon mérges vagyok magamra."

A legtöbben arra voltak kíváncsiak, vajon miért megint a rossz erőnlét döntött a mérkőzésen, nem a felkészülésbe csúszott-e esetleg hiba.

„Nyugodtan mondhatom, hogy

A szurkolók fantasztikusak voltak, külön szeretném megköszönni nekik a buzdítást!”

Következett a magyar szabadfogású csapat benjáminja, a még juniorkorú Farkas Rajmund, aki az esélytelenek nyugalmával igyekezett felvenni a harcot a dél-koreai Kimmel. Sajnos végül nem is sikerült borítania a papírformát, az ázsiai 6-0-ra intézte el a kecskemétiek U23- as Eb-5. versenyzőjét.

Farkas Rajmund (j) és a koreai Kim Szung Von a férfiak szabadfogású 57 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Jóval rutinosabb volt az ellenfelem, de szerintem kihoztam magamból, amit tudtam. Még csak 18 éves vagyok, remélem, legközelebb jobban sikerülnek a dolgok. Nagyon jó érzés volt hazai környezetben birkózni, itt voltak a szüleim is, szóval a hangulatra egyáltalán nem lehet panaszom" – nyilatkozta Farkas Rajmund.

A magyar színekben versenyző Asarin Romantól (65 kg) is elsősorban a tapasztalatszerzést várta a szakvezetés, annál is inkább, mert az idei Ázsia Játékok győztese, az indiai Bajrang ellen kezdett. Egy levitellel aztán sikerült az elején meglepnie vetélytársát, de 2-0 után nem volt esélye, becsületes küzdelemben 9-4-re alulmaradt.

„Nagyon örültem, hogy egy ilyen rangos eseményen szerepelhettem, kicsit túl is izgultam a meccsemet – értékelte a teljesítményét az ukrán származású Asarin. – Szégyenkezésre azonban nincs okom, jó ellenféltől kaptam ki. Nem tehetek mást, bízom abban, hogy a vigaszágon még folytathatom."

Budapest, 2018. október 21. Asarin Roman (fent) és az indiai Bajrang Bajrang a férfiak szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 21-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

A fiatal versenyző jól bizakodott, hétfőn a vigaszágon folyathatja a küzdelmeket, miután indiai legyőzője bejutott a fináléba. Bajrang szebbnél szebb sikerekkel a vasárnap esti elődöntőbe jutott, ott pedig 4-3-ra verte kubai riválisát.

Asarin hétfőn délelőtt a vigaszág első körében a dél-koreai Li Szeung Csul ellen lép majd szőnyegre.

A nap legsimább veresége a 79 kilós Nagy Mihály nevéhez fűződött, aki rendkívül balszerencsés volt a sorsolásnál, miután a 2014-es vb-ezüstérmes Takatanival találkozott. Eb-bronzérmes birkózónk nem talált fogást a japánon, aki ellentmondást nem tűrően, 9-0-ra diadalmaskodott.

„Kőkemény ellenfelet kaptam, mégis csak egy világbajnoki ezüstérmesről volt szó – szögezte le a váci születésű versenyző. – Jó előjelekkel vártam ezt a mérkőzést, de nem voltam elég ügyes ahhoz, hogy nyerjek. Az egész családom és sok barátom is kijött szurkolni, nagy élmény volt így birkózni. Jól mozgott az ellenfél, hárította a támadásaimat, ez most így alakult."

Budapest, 2018. október 21. Nagy Mihály (j) és a japán Takatani Szosuke a férfiak szabadfogású 79 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 21-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

Utolsó reménységünk, a veterán Hatos Gábor is klasszis riválist kapott a 92 kg-osok selejtezőjében a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Nicolai Ceban személyében. A moldáv nem is adott esélyt neki, két levitellel és egy pörgetéssel 6-0-val lépett túl rajta.

„Hosszú volt ez az év, a mai pedig kellemetlen meccs volt – mondta az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Hatos. – Nem mentegetőzni szeretnék, de 89 kiló alatt van a súlyom, az ellenfelem pedig 97 kilóról fogyott vissza, és ezt éreztem is. Büszke vagyok arra, hogy 35 évesen is itt lehetek. Jobbra számítottam, de bele kell fogynom az alattam lévő kategóriába, és akkor talán több esélyem lehet."

Budapest, 2018. október 21. Hatos Gábor (elöl) és a moldovai Nicolai Ceban a férfiak szabadfogású 92 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 21-én. MTI/Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs

Hétfőn a szabadfogású Lukács Norbert és Olejnik Pavlo, valamint a hölgyeknél versenyző Galambos Ramóna és Dollák Tamara is bemutatkozik a világbajnokságon.

A hétfői döntők párosítása:

szabadfogás 57 kg:
Nuriszlam Szanajev (kazah)-Zavur Ugujev (orosz)
szabadfogás 65 kg:
Bajrang Bajrang (indiai)-Otoguro Takuto (japán)
szabadfogás 79 kg:
Kyle Douglas (amerikai)-Jabrayil Hasanov (azeri)
szabadfogás 92 kg:
Ivan Jankuszki (fehérorosz)-J'Den Cox (amerikai)