Olejnik Pavlo szerezheti meg az első magyar érmet a birkózóvébén

Olejnik Pavlo (pirosban) és az amerikai Kyle Frederick Snyder a férfiak szabadfogású 97 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Az ukrán származású Olejnik Pavlo szerezheti a magyar csapat első érmét a budapesti birkózó-világbajnokságon. A 97 kilós versenyző két győztes mérkőzés után a sportág szuperklasszisával, az amerikai Kyle Snyderrel már nem bírt, de kedden a bronzért szállhat harcba a Papp László Budapest Sportarénában.

Amikor kicsit talán döcögősebb a kezdés a vártnál egy hazai rendezésű világeseményen, nem árt egy kis higgadtság. Főleg akkor, ha azt a szövetségi kapitány képviseli. Márpedig Gulyás István, a szabadfogásúak vezetője az első két nap után nem tűnt letörtnek.

Gulyás István higgadt tanácsait Hatos Gábor hallgatja a mérkőzés szünetében Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Reálisan nézve az eddigi mérkőzéseinken többnyire a papírforma érvényesült – mondta a szakember. – Előzetesen úgy gondolkodtunk, hogy a 35 éves Hatos Gabin kívül

Ligeti Daninak majdnem sikerült, ma Olejnik Pavlóban bízhatunk, hogy megszakad a rossz sorozatunk. Lukács Norbira is érdemes lesz figyelni, bár súlycsoportváltás után van, rutinos versenyző. Hazai pályán mindig van valaki, aki megtáltosodik, reméljük, most esetleg ő tesz így."

Nos, Lukács megtáltosodásában, mint utólag kiderült, hiába reménykedett a kapitány, de erről majd később, hiszen a nap hőse magyar szempontból a korábban ukrán színekben Eb-arany- és vb-bronzérmet szerző Olejnik Pavlo volt. A 97 kg-osok között Olejniknek az első fordulóban nem kellett megizzadnia, annál is inkább, mert argentin riválisa ki sem állt ellene. A folytatásban sem töltött sok időt a két éve már Magyarországot képviselő klasszis a szőnyegen, alig másfél perc alatt 10-0-ra elintézte a kanadai Steent.

Bár a képen Olejnik Pavlo van alul, de igazán nagy bajban mégis Jordan Steen volt Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az elődöntőben aztán jóval rágósabb falat következett, az olimpiai és kétszeres világbajnok, amerikai Kyle Snyder taktikus birkózással 3-0-ra diadalmaskodott.

„Mondhatom, hogy jól aludtam az éjjel, éreztem magamban az erőt, de őszintén szólva borzasztóan izgultam. Már tegnap is így volt, de ma, amikor szőnyegre kellett lépni, még inkább izgatottá váltam – mondta Olejnik Pavlo. – Az amerikai ellen úgy gondolom, megfelelően készültem fel, annál is inkább, mert edzettünk már együtt, jól ismerem,

Egy olimpiai bajnok ellen mindig nehéz, megérdemelten jutott tovább."

Nem a legkellemesebb dolog az életben az olimpiai bajnok Kyle Snyder (kékben) ellen birkózni Forrás: MTI/Czagány Balázs

Ami a nap további magyar érdekeltségű összecsapásait illeti, a 70 kg-os súlycsoportban induló Lukács Norbert, bár kiválóan helytállt, végül 4-1-re kikapott a világ- és Európa-bajnok örmény Szafarjantól.

„Már pénteken elkezdtem izgulni. Szorosabb mérkőzésre számítottam, de nem tudtam közelebb menni az örményhez. Korábban már birkóztam ellene, ismertem a mozdulatait, de a mai váratlanul ért. Nem értem el a lábát, ami hátráltatott; ma ő volt a jobb" – mondta csalódottan Lukács.

Még vasárnap kezdte meg szereplését a 65 kilós Asarin Roman, aki akkor rögtön az első meccsén kikapott indiai riválisától, ám mivel az ázsiai bejutott a döntőbe, hétfő reggel még jöhetett egy újabb próbálkozás a vigaszágon a koreai Li ellen. Az ukrán származású, magyar színekben szereplő sportolónak valós nyerési esélyei voltak, röviddel a befejezés előtt csaknem kétvállra fektette Lit, de végül 9-5-re alulmaradt vele szemben.

Nem volt ismeretlen a számomra, Tbilisziben már birkóztam vele, ott simán kikaptam tőle, most azért szorosabb volt. Nem volt erőm a győzelemhez..." – értékelt a találkozó után Asarin.

A vébé harmadik napján a hölgyek is bemutatkoztak, sajnos magyar szempontból sikerélmény nélkül. Az 59 kg-osoknál Dollák Tamara élete első felnőtt világversenyén mutathatta meg magát a közönségnek, pechére rögtön a junior vb-bronzérmes, mexikói Romero Bonillával kellett összecsapnia. Az újpesti lánynak nem volt esélye a továbbjutásra, 8-0-s vereséggel hagyta el a szőnyeget.

Dollák Tamara (középen) belekóstolhatott a felnőtt világversenyek hangulatába Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Sajnos az első három percben előjöttek a hibáim, és ezekre nem tudtam kellőképpen odafigyelni. A meccs második fele jobban sikerült, legalább tartani tudtam a különbséget – nyilatkozta Dollák. - Ez az első nagy világeseményem, ezért nem vagyok meglepődve, hogy így alakult számomra, ráadásul a mexikói az erősebb versenyzők közé tartozik. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt birkózni."

Dolláknál jóval szomorúbb volt az 55 kilós Galambos Ramóna. Európa-bajnoki bronzérmes birkózónk az amerikai Winchesterrel mérkőzött meg, és meglepően simán, 12-1-re kapott ki tőle.

„Nemcsak az eredménnyel, de a teljesítményemmel is elégedetlen vagyok. Az első menetet nem éreztem, eléggé izgultam.

Fizikálisan erős volt az ellenfél és rossz taktikát választottam, sőt amit terveztünk, nem is tudtam megvalósítani" – kesergett a PEAC sportolója.

Galambos Ramóna (kékben) és az amerikai Jacarra Winchester a nők 55 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében Forrás: MTI/Czagány Balázs

Kedden mindenképpen érdemes lesz kilátogatni a Papp László Budapest Sportarénába, hiszen bemutatkozik a négyszeres Eb-ötödik helyezett Sleisz Gabriella, az Eb-ezüstérmes, kétszeres U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett, valamint a junior Pán-amerikai bajnok Wilson Vanessza és az U23-as magyar bajnok Szmolka Nikoletta, este pedig, mintegy desszertként jön Olejnik Pavlo bronzcsatája.