Társoldalunk:

Fucsovics visszavágott Pekingért, klasszist vert a bécsi tenisztornán

2018.10.24. 19:05

Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva legyőzte a hetedik helyen kiemelt Fabio Fogninit szerdán a 2,2 millió euró (694 millió forint) összdíjazású bécsi keménypályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében.

A nyitókörben hétfőn a kanadai Felix Auger-Aliassime-t búcsúztató magyar játékos három héten belül már a második találkozójára készülhetett az olasz (15.) ellen, október elején a pekingi negyeddöntőben az ellenfél 6:4, 6:4-re nyert. Annak a meccsnek a hajrájában Fognini fájdalmas arccal a bokájához kapott, percekig ült az egyik vonalbíró székén, de végül győztesen vonult le a pályáról. Többen úgy vélték, hogy színészi alakításával csak Fucsovicsot próbálta megzavarni, ám kiderült, hogy nagyon is valódi sérülésről volt szó, amely miatt ki sem tudott állni az elődöntőre.

Bécsbe már szemlátomást egészségesen érkezett, keddi bemutatkozásán 6:4, 6:3-ra verte a bosnyák Damir Dzumhurt (51.). A magyar-olasz nyolcaddöntő Fucsovics számára kiemelt téttel bírt, mivel egy éve ugyanezen a héten negyeddöntőt vívott Bázelben, és csak óriási csatában maradt alul a top 10-es horvát Marin Ciliccsel szemben. Azaz idén csak akkor tarthatta meg világranglista-pontjait, ha ismét eljut a negyeddöntőig, ellenkező esetben lejjebb csúszik a karriercsúcsot jelentő 40. helyről.

Az Australian Open 2015-ös páros bajnoka nyolc tornagyőzelmet aratott, és több mint 11 millió dollárt teniszezett már össze, míg Fucsovics májusban Genfben szerezte meg első ATP-trófeáját, és 1,6 millió dollárt keresett a pénzdíjakból.

Fucsovics Márton legyőzte az olasz Fabio FogninitForrás: Imaginechina/Zhang tongzhou - Imaginechina/Zhang Tongzhou

Kettejük második csatájára a bécsi Stadthalle kisebbik pályáján, a nyolcszáz ülőhelyes Next Gen Courton került sor, mintegy háromszáz néző előtt. Az első négy gémben magabiztosan adogattak, aztán a 26 éves magyar egy látványos átemeléssel értékesítette első bréklabdáját. Fognini ápolást kért a bokájára – közben megtelt a terem –, majd szokásához híven folyamatosan szövegelt a pályán, a vonalbírókkal, a székbíróval vagy a nézőkkel vitatkozva. Ennek ellenére 4:4-nél utolérte magyar ellenfelét, aki 4:5-nél négy szettlabdát még bravúrral hárított, az ötödiket azonban az olasz (vélhetően) a vonalra ütötte. Mivel ebben a csarnokban nincs video-visszajátszás, így Cedric Maurier ítéletét nem lehetett kétségbe vonni, 49 perc elteltével az olasz került szettelőnybe.

A folytatásban újra kiegyenlített küzdelem zajlott, aztán – akárcsak az első játszmában – 2:2-nél megint Fucsovics brékelt, csakhogy ezúttal eljutott 5:3-ig, és második játszmalabdáját kihasználva, másfél óra elteltével egyenlített. Az utolsó felvonás már egyértelműen a nyíregyházi teniszező fölényét hozta, és még az sem zavarta meg, hogy Fognini csúnyán összeveszett a főbíróval. Fucsovics 3:1-nél még elvesztette az adogatását, de ezután már csak egy gémet engedélyezett egyre dekoncentráltabb riválisának, és végül 2 óra 2 perc alatt nyert.

„Karrierem eddigi legnagyobb győzelmének tartom Fognini mai legyőzését! Az elején meg kellett szoknom a kisebb pályát, a timingot, de azt tudtam, hogy jól üröm a labdát. Szerintem már az első szettben is jobban teniszeztem, mint ő, de 4:2-nél elsült a keze és ott minden bejött neki, tudott fordítani. Szerencsére higgadt, nyugodt maradtam, mert gyakorlatilag végig hittem a győzelemben. A 2. szettben okosabban szerváltam, nyesett, vágott, pörgetett, adogatásokat ütöttem testre és variáltam. Sokat segített a pekingi meccs tapasztalata, tudtam, hogy Fognini képes elveszíteni a fejét és sokat hisztizni. Most ezt jól ki tudtam zárni. A 2. szett közepétől egyértelműen irányítottam. Egyetértek az edzőmmel, Sávolt Attilával aki azt mondta a meccs után, hogy ez a fej diadala volt" – mondta Fucsovics Márton.

Fucsovics ellenfele a pénteki negyeddöntőben a bolgár Grigor Dimitrov, a kazah Mihail Kukiskin – ők még az első fordulós meccsüket vívták –, vagy az orosz Andrej Rubljov lesz.

Eredmény:
nyolcaddöntő:
Fucsovics Márton-Fabio Fognini (olasz, 7.) 4:6, 6:3, 6:2