Vágólapra másolva!
Fantasztikus napot zártak a magyar birkózók a budapesti világbajnokságon! Barka Emese imponáló teljesítménnyel szerezte meg az első hazai érmet, miután könnyedén verte ellenfelét a bronzmérkőzésen. Sastin Marianna az ötödik helyen végzett, míg a kötöttfogásúaknál a veterán Bácsi Péter és a világranglista-vezető Korpási Bálint is bemasírozott a pénteki fináléba.

Öt nap elteltével még érem nélkül állt a magyar csapat a budapesti birkózó-világbajnokságon, de a csütörtöki versenynapot több szempontból is optimistán várhattuk: egyrészt Barka Emese készülhetett az esti bronzcsatájára, másrészt megkezdték szereplésüket a kötöttfogásúak is, márpedig nem is lehet kérdés, hogy esetükben a legsikeresebb hazai szakágról beszélhetünk.

Ráadásként még ott volt az a Sastin Marianna is, aki délelőtt láthatóan nagyon elszántan vetette magát a küzdelembe a nők 62 kg-os súlycsoportjának vigaszágán. Világbajnokunk, aki szülés után tért vissza, szerdán bosszantó vereséget szenvedett a japán Kavajtól, és bár sem ő, sem edzője nem hitt abban, hogy legyőzője döntőbe jut, ez mégis megtörtént, így jöhetett a folytatás.

Sastin Marianna az ötödik helyen végzett a budapesti birkózó-világbajnokságon Forrás: MTI/Czagány Balázs

Sastin elsőként a kellemetlen stílusú nigériai Adeniyit verte 6-2-re.

"Mariann nagyon ideges volt, de sikerült mindent átbeszélnünk, azt, hogy milyen taktikát válasszunk. Most, így az első mérkőzés után talán lenyugodott egy kicsit" – értékelte a látottakat a magyar birkózó edzője, egyben férje, Wöller Ákos.

A higgadtság meg is látszott Sastin következő meccsén, hiszen hiába került kétszer is hátrányba az olimpiai bronzérmes, indiai Malik ellen, az utolsó másodpercekben mégis a maga javára fordította a találkozót (3-2)!

Következett a bronzmérkőzés a hozzá hasonlóan szintén világbajnok, ukrán Julija Tkacs ellen, aki Sastinnal ellentétben egész nap pihenhetett, és talán épp ez a frissesség segítette hozzá egy igen szoros összecsapáson a 2-0-s győzelemhez. A 35 éves magyar birkózó így az ötödik helyen zárta a vb-t, de nem árt hangsúlyozni: úgy, hogy februárban adott életet gyermekének.

– mondta Sastin. - A felkészülési időszak állóképességi része volt igazán nehéz. A teljesítményemmel elégedett vagyok, ez ellen a lány ellen soha nem tudtam igazán jól birkózni. A következő lépés az lesz, hogy holnap elmegyek a kisfiamért, utána pedig... majd meglátjuk" – nyilatkozta sejtelmesen Sastin Marianna, vagyis egyelőre nem tudni, nekivág-e az olimpiai kvalifikációnak.

Az 57 kilógrammos Barka Emese pályafutása harmadik vb-bronzérmét nyerte Forrás: MTI/Czagány Balázs

Barka Emese viszont nem kegyelmezett a maga bronzmeccsén. Az 57 kilósok között szereplő csepeli versenyző ellentmondást nem tűrően birkózott a román Zhydachevska ellen, és végül magabiztosan, 6-0-ra nyert, megkaparintva a magyar együttes első érmét!

„Nagyon jó volt hazai közönség előtt versenyezni

– mondta Barka Emese. - Mindenkinek köszönöm, aki támogatott, kijött vagy akár a tévé előtt szurkolt. Most nagyon örülök, boldog vagyok, de azért sajnálom, hogy ez az érem nem lett fényesebb. Az egész világbajnokságon, az elődöntőt leszámítva a koncentráció jellemzett. Ez egy könnyű meccs volt, nem fáradtam el teljesen, bárcsak a döntőben szerepelhettem volna így."

No, és akkor a kötöttfogásúakról: elsősorban Korpási Bálintban és Bácsi Péterben bíztunk ezen a napon, és nem is csalódtunk a két magyar klasszisban.

A 72 kilós kategóriában induló Korpásit az első helyen emelték ki a viadal előtt, nem véletlenül: két éve ugyancsak Budapesten megnyerte a nem olimpiai súlycsoportokra kiírt világbajnokságot, majd a tavalyi, újvidéki Eb-n sem talált legyőzőre.

A 72 kilós Korpási Bálint bejutott a döntőbe Forrás: Martin Gábor/Martin Gábor

Most is hamar jelezte, hogy csakis a legfényesebb érem lehet a célja, rögtön bemutatkozásként ugyanis szinte felmosta a szőnyeget az algériai Benaissával, akit 11-0-nál léptettek le. Ezt követően a brazil Joilson Junior sem tudott pontot csinálni ellene, 8-0-ra nyert a BVSC birkózója.

– nyilatkozta magabiztosan Korpási, aki a késő délutáni szekcióban már valóban a fináléért birkózhatott Ajn Mnacakanijan ellen. A bolgár már keményebb falat volt, de előbb passzivitása miatt került hátrányba, majd Korpási megpörgette, és ezt követően már csak szépíteni tudott, 3-1-re nyert a magyar sportoló.

– mondta a mérkőzés után Korpási Bálint. - Örmény versenyzőről van szó, bolgár színekben, akivel még sosem találkoztam azelőtt. Ezzel a győzelemmel azonban csak a minimum elvárást teljesítettem magammal szemben. A német Frank Stäbler lesz az ellenfelem a döntőben, akivel elég jól ismerjük egymást. Tavaly és 2015-ben is ő volt a világbajnok, 2016-ban viszont én, úgyhogy biztosan jó meccs lesz."

82 kg-ban Bácsi Pétert kárpótolta az élet:

a három éve vb- és Eb-aranyérmet szerző rutinos versenyző a 2013-as budapesti vb-ről egy utolsó pillanatokban elszenvedett sérülés miatt maradt le, most azonban 35 évesen megkapta a lehetőséget arra, hogy mégis valami nagyot alkosson a magyar közönség előtt.

Bácsi Péter is döntőbe jutott a világbajnokságon Forrás: Martin Gábor

Bácsi ennek megfelelően rendkívül taktikusan, az erejét is megfelelően beosztva menetelt el az elődöntőig: egyaránt 2-1-re verte az osztrák Wagnert, a vb-, valamint Eb-ezüstérmes, fehérorosz Szaszunovszkit, majd az Ázsia-bajnok, kazah Jerezsepovot is.

– fogalmazta meg az örök igazságot Bácsi Péter.

Akiknek esetleg hiányérzetük volt, mondván, Bácsi kevés akcióval jutott el a döntő kapujáig, azokat az FTC birkózója többszörösen kárpótolta az elődöntőben. Az elején a világranglista-2., kétszeres Ázsia-bajnok kirgiz Atabek Aziszbekov meglepte a magyart, 4-0-s vezetése után azonban a pályafutása vége felé közelítő Bácsi döbbenetes második három percet produkált, két pörgetés között egy parádés hátsó alsó emelést is produkált, 12-4-nél pedig már tombolhatott is a publikum, technikai tussal győzött Bácsi!

„Rosszul kezdődött – ismerte el Bácsi Péter, aki karján a kisfiával járta végig a vegyes zónát. - Elindítottam egy támadást, amibe beleragadtam, és rögtön négypontos hátrányba kerültem.

Az első menetben nehéz volt felvennem a ritmust, de a másodikban már sokkal jobban alakult a dolog. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe. Ez leírhatatlan érzés!"

A fináléban a vb-bronzérmes, török Emrah Kus vár Bácsira.

Nem érheti szemrehányás a 63 kilós Váncza Istvánt sem, sőt. A mindössze 19 éves sportoló az év elején még kifejezetten gyenge formát mutatott, utána azonban megtáltosodott: előbb a junior Eb-n, majd a vb-n is bronzérmes lett, és elképesztő önbizalommal birkózott élete első felnőtt vb-jén is.

A selejtezőben tussal verte a marokkói Fajarit, majd a nyolcaddöntőben szenzációs teljesítménnyel 10-4-re intézte el az Európa-bajnok, román Mihutot!.

– lelkesedett a ferencvárosi tehetség, de az elődöntőbe jutásért a vb-bronzérmes, orosz Marjanjannal már nem bírt (0-8).

„Egy orosszal szemben nem szabad hibázni, én megtettem, amit aztán ő ki is használt. Az első mozdulatnál még éreztem, hogy tudom hárítani a támadását, utána viszont ő dominált. Ha újra a szőnyegre léphetnék, egy-két dolgot lehet, hogy másképp csinálnék..." – kesergett Váncza.

55 kg-ban Andrási József sansztalan volt az Európa-bajnok, azeri Eldaniz Azizlivel szemben, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy ő a jobb: 9-0-ra verte magyar riválisát.

Jó hír ugyanakkor, hogy mind Marjanjan, mind Azizli eljutott a döntőig, így Váncza és Andrási is ott lehet holnap a vigaszág küzdelmeiben.

Pénteken tehát nem kevesebb, mint hét magyar birkózónak szurkolhat a hazai közönség a Papp László Budapest Sportarénában: Korpási Bálint és Bácsi Péter az aranyért csatázhat, Váncza István és Andrási József a vigaszágon folytathatja, és bemutatkozik a 60 kilós Torba Erik, a 67 kilós Krasznai Máté, valamint a 87 kilós Lőrincz Viktor is.