Vágólapra másolva!
Tömény dráma, csodálatos tenisz és búcsúzott a címvédő. A szingapúri WTA Finals 5. napján előbb Karolina Pliskova lett elődöntős, honfitársát Petra Kvitovát verve, majd az eddig veretlen Jelina Szvitolina győzte le óriási csatában a címvédő Caroline Wozniackit és lett végül csoportelső.

Nehezen alakulhatott volna izgalmasabban a WTA Finals. Az egyéniben vasárnap óta lejátszottak nyolc mérkőzést a két négyes csoportban, de még mind a nyolc játékosnak maradt esélye az elődöntőbe kerülésre. A piros csoportból kieshet az eddig veretlen, két győzelemmel álló Sloane Stephens és továbbjuthat a 2 meccs után nyeretlen Oszaka Naomi.

Ott majd pénteken kapunk választ arra, hogy ki a gyilkos, és ki lesz az áldozat.

A fehér csoportban hasonlóan alakult a helyzet. A nyeretlen Petra Kvitova is célba érhetett, és a veretlen Jelina Szvitolina is kieshetett.

A napot két cseh kezdte és ugyan a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova még soha nem kapott ki két évvel fiatalabb honfitársától (3-szor győzte le korábban), Karolina Pliskovától, ezúttal gyorsan hátrányba került (0:4), és ez rányomta a bélyeget az egész meccsre. Igaz, a 2. szettben ő vezetett 3:0-ra, de ez az előny is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy legalább döntő szettbe torkoljon a csata. Igaz, az első játszma elvesztésével az már eldőlt, hogy Petra Kvitova az első búcsúzó Szingapúrban.

Karolina Pliskova csütörtökön a szokásosnál többet mosolygott Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az 1 óra 24 perc alatt 6:3, 6:4-re elvesztett mérkőzés után azt mondta a 28 éves Kvitova, hogy nem volt tisztában azzal az első szett után, hogy már kiesett, nyerni akart, csak nem sikerült.

Összességében elégedett a 2018-as szezonjával, mert a 29. helyről visszatért a top tízbe és nyert öt versenyt, nála többet senki nem tudott az idén a touron.

Nem érezte magát fáradtnak Szingapúrban, de arra mindenképp jó volt a WTA-vb, hogy pontosan lássa, min kell dolgoznia a következő idény kezdetéig.

Karolina Pliskova úgy ünnepelte a győzelmét, mintha az egész WTA Finalst nyerte volna meg.

Karolina Pliskova különösen örült a győzelme után Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az interjúszobában aztán mosolyogva megjegyezte, hogy a férje nála is jobban tombolt.

Nagyon sokat jelent nekem, ráadásul ezzel jutottam az elődöntőbe, ami még különlegesebbé teszi. Végig nagyon magabiztosnak éreztem magam, és elégedett vagyok a teljesítményemmel. A Szvitolina elleni vereség után sem volt okom a pánikra, mert tudtam, hogy jó formában vagyok" - nyilatkozta határozottan Karolina Pliskova.

Az esti mérkőzésre valamelyest leegyszerűsödött a megoldandó képlet: Szvitolinának egyetlen szettet kellett nyerni ahhoz, hogy kövesse a legjobb négy közé Pliskovát. Ha az ukrán megnyeri a Wozniacki elleni mérkőzést, akkor ő a csoportelső veretlenül. A címvédő dán csak úgy juthatott az elődöntőbe, ha játszmavesztés nélkül győzi le Szvitolinát.

Ilyen mérkőzést azért ritkán játszanak ezek a hölgyek.

A különleges tét parádés teniszt és nagyszerű csatát eredményezett. Mindketten meglepően jól kezelték az extra nyomást. Az első játszmában Szvitolina 2:4-ről jött vissza, de a boldogsága beteljesedéséhez ez kevésnek bizonyult, mert a szett Wozniackié lett (7:5). Ettől kezdve még élesebb lett a küzdelem, fokozódott a feszültség. Aki a második játszmát megnyeri, az elődöntőbe jut.

A dráma a 12. gémben érte el a csúcspontját.

Ha egy szingapúri szurkoló csak ezt az egy játékot látta, akkor szomorúan gondolt arra, hogy jövőre már nem az ő országában rendezik a WTA Finalst, lemarad az ilyen élményről. Szvitolina 6:5-re vezetett, Wozniacki szervált, de egy remek egyenes tenyeressel az ukrán jutott kettő játszmalabdához (15:40), bármelyiket megcsinálja, már elődöntős. Nem csinálta meg, a következő kettőt sem, de közben a dánnak is volt kettő labdája a 6:6-hoz. Végül Szvitolina az 5. bréklabdáját megnyerte, és így övé lett a szett, meg a négy közé kerülés.

Jelina Szvitolinának már egy játszma is elődöntőt ért Forrás: AFP/Roslan Rahman

A 3. játszmának 153 ezer dollár és 125 ranglistapont lett a tétje, illetve Szvitolina számára a csoportelsőség.

A már kiesett Wozniacki nem eresztett le, de 4:3-nál elvesztette az adogatását. Majdnem visszabrékelt, de Szvitolina 0:40-ről befejezte a párbajt: az ukrán 2 óra 37 perc alatt 5:7, 7:5, 6:3-ra győzött, és veretlenül nyerte a fehér csoportot.

Mennyivel egyszerűbb a helyzet a párosok versenyében. Ott már az első meccs után lehetett tudni, hogy Andrea Sestini Hlavackova (tavaly vele nyert Babos Tímea Szingapúrban) és Barbora Strycova elődöntős. A 3. kiemelt cseh kettős simán intézte el Andreja Klepac és María José Martínez Sánchez kettősét (6:1, 6:2).