Társoldalunk:

Magyar sikersportág kerül ki az olimpiai programból

2018.11.05. 13:28

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing) döntött a 2024-es párizsi olimpiai hajóosztályokról, eszerint kikerül a programból a Finndingi és a 470-es is.

A határozat szerint – melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak jóvá kell hagynia – új hajóosztályként bekerült egy kétszemélyes, nyílttengeri tőkesúlyos kategória, amelyben vegyes csapatok versenyeznének, valamint egy közelebbről még meg nem határozott, szintén kétszemélyes, vegyes osztály.

Felfoghatatlan: Berecz Zsombor világbajnokForrás: Aarhus 2018

Magyar vitorlázók Finndingiben – amely 1952 óta szerepel az ötkarikás műsorban – és 470-esben is többször indultak a játékokon. Finndingiben Berecz Zsombor már tokiói kvótás, méghozzá történelmi világbajnoki címmel szerzett részvételi jogot augusztusban. Így jelen állás szerint a 32 éves vitorlázónak Tokió lesz az utolsó olimpiája az egyszemélyes, nehézsúlyú osztályban.

A világbajnok is úgy kezdte, ahogy Ötvös Csöpi tanította

Berecz Zsombor, a finndingi világbajnoka a magányos pillanatokról és élete nagy csalódásáról is beszélt az Origónak.

A 470-es Gyapjas testvérpár, Balázs és Zsombor is pályázik a tokiói utazásra, ők idén a junior Eb-n és vb-n is érmesek voltak, azaz a 2024-es olimpián jó esélyekkel indulhattak volna.

A nemzetközi szövetség kongresszusán Magyarország nyerte el a 2019. évi képzési és fejlesztési szimpózium rendezési jogát, ennek helyszíne Balatonfüred lesz, időpontja 2019 márciusa. A tanácskozáson többek között napirendre kerül még a versenyszervezés, az edzői tevékenység, az önkéntesség, a marketing és promóció, a stratégiatervezés és a paravitorlázás fejlesztése – a magyar szövetség honlapja szerint.

Magyarország pályázott a 2020-as World Sailing konferenciára is, ezt azonban Abu-Dzabi rendezheti.