Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) eltiltást szabna ki több olimpiai bajnok úszóra, többek között Hosszú Katinkára is.

Az Inside The Games honlap szerint a FINA egy új, rivális szervezete, a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) december 20-án indítja el a saját világkupa-sorozatát, amelynek az első állomása Torino. A verseny "Energy for Swim" néven fut majd, és ugyan jogilag nem köthető az ISL-hez, az úszóvilágban nyílt titok, hogy a Liga áll mögötte.

A FINA egyelőre nem tehet semmit, mert ugyan a szabály szerint minden nemzetközi versenyt legalább fél évre előre be kell jelenteni, a szervezést papíron az olasz szövetség vállalta magára, és meghívásos versenyként jegyzi, függetlenül a FINA-tól.

Hosszú Katinka is kiáll az új szervezet mellett Forrás: Imaginechina/Cai fuliang - Imaginechina/Cai Fuliang

A Nemzetközi Szövetség válasza az volt, hogy minden részt vevő úszót legalább egy, legfeljebb két évre eltilt. Több versenyző is jelezte már, hogy mindenképp ott lesz az olasz városban,

köztük Hosszú Katinka, Adam Peaty és Chad Le Clos is, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

A mellúszás koronázatlan királya, Peaty egyenesen odáig ment, hogy elmondta, nagyon várja a viadalt, és teljes mellszélességgel kiáll az ötlet mellett, szerinte ez nagyon kell az úszósportnak.

Ha a FINA tényleg szankciókat vezet be a versenyzők ellen, akkor a sportág krémje csak tévéből fogja nézni a jövő évi dél-koreai világbajnokságot.

Ez alighanem egy hosszú háború kezdete, hasonlóan a kosársport (FIBA kontra ULEB) korábbi eseményeihez. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.