Társoldalunk:

Történelmi pillanat, összefognak a jégkorongozók és a korcsolyázók

2018.11.13. 16:16

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és dr. Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke történelmi megállapodást írt alá kedden a Magyar Sport Házában. A két szövetség a jövőben szorosan együtt fog működni a közös sikerek érdekében.

A szakmai együttműködés számos területet érint, többek között az utánpótlást, az edzésképzést, nemzetközi képviseletek, de például a szakember képzést is. Mivel ugyanazok a feltételei infrastrukturálisan a két sportágnak, így a cél, hogy ne egymás ellen dolgozzanak, hanem egymás munkáját segítsék.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és dr. Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke történelmi megállapodást írt aláForrás: copyright by TSH photo/Tsh Photo

„Nyugodtan mondhatom, hogy történelmi pillanat a mostani. Természetesen az előkészítés hosszabb időre nyúlik vissza, az a cél, hogy együtt tudjunk működni.

"A jégkorong és a korcsolya infrastrukturálisan ugyanazt követeli meg, így maximálisan szeretnénk kihasználni a lehetőségeket. Szeretnénk magunkból a lehető legtöbbet kihozni, mivel Magyarország nem számított nagyhatalomnak a téli sportok tekintetében, mostanra viszont eljutottunk odáig, hogy szép sikereknek örülhettünk. Elég csak a jégkorongozók első zürichi A-csoportos meccsére gondolni a szlovákok ellen, ahol csak góllal kaptunk ki, vagy a pjongcsangi első olimpiai aranyéremre, amelyet a rövidpályás gyorskorcsolya-váltónak köszönhetünk. Korábban ilyen eredményekről nem is álmodhattunk. A mostani megállapodás a további jövőbeni sikereket segíti elő" – mondta Kósa Lajos.

Összefog a két szövetségForrás: copyright by TSH photo/Tsh Photo

A sajtótájékoztatón újságíró kérdésre elhangzott, hogy a megállapodás nincs időtávhoz kötve. Jelenleg abban állapodtak meg a felek, hogy negyedév áll rendelkezésre arra, hogy a lefektetett célok konkrétabb szinten is ki legyenek dolgozva.

Szándéknyilatkozat az MJSZ és a MOKSZ együttműködéséről

A Magyar Jégkorong Szövetség, valamint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szabad akartuk által vezérelve, a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás és a sportágaik iránti szakmai és erkölcsi felelősség kifejezéseként egybehangzóan és önkéntesen kinyilvánítják szakmai együttműködési megállapodás létrehozására irányuló szándékukat, amely együttműködés kifejezett és közvetlen célja a(z)

 • jégkorong és korcsolya sportágak közös és szorosan kapcsolódó mozgáskultúrája, mozgástanulása és koordinációs alapjainak, fundamentumainak szélesítése,
 • utánpótlás-nevelés és tehetségkutatás fokozása,
 • sportolói részvételi számok, különösen a kezdő és/vagy leigazolás előtt állók létszámának növelése,
 • sportágaik által hasznosítható létesítmények fejlesztése,
 • szakemberképzés összehangolása,
 • jégkorong fejlesztése műkorcsolyaedzők bevonásával,
 • az országos jégpálya-építési program népszerűsítése,
 • nemzetközi események közös szervezésének a lehetősége,
 • nemzetközi munka és képviselet összehangolása,
 • egységes hazai és nemzetközi érdekérvényesítés, valamint
 • testnevelő tanárok bevonása a jeges sportágak képzési programjába.

Az MJSZ és a MOKSZ Elnöksége megbízza és felhatalmazza az MJSZ főtitkárát, Sipos Leventét, hogy a MOKSZ ügyvezető igazgatójával, Schulek Csabával közösen dolgozza ki és terjessze elő az együttműködési megállapodás részletes tervezetét a vonatkozó nemzetközi és hazai szabályokkal összhangban, különös figyelemmel az IIHF és ISU rendelkezésekre.