Társoldalunk:

Az életéért küzdött Roger Federer csütörtök este Londonban

2018.11.15. 22:53

Annyira azért nem volt nehéz dolga a 37 éves Roger Federernek az ATP Finals 5. napján, mert Dominic Thiem legyőzte Nisikori Keit (6:1, 6:4) délután, így a svájcinak elég volt egy játszmát nyernie este az eddig veretlen Kevin Anderson ellen az elődöntőbe jutáshoz. Ez 45 perc alatt sikerült is (6:4) így a folytatásban már csak a csoportelsőség volt a tét.

Elég mélyről indult vasárnap Roger Federer a londoni ATP Finalsen, ahol szinte minden rekordot ő tart. A Lleyton Hewittról elnevezett csoportban mindez nem sokat számított, mert a svájci szokatlanul gyenge játékkal kikapott a szintén rosszul teniszező Nisikori Keitől. Fokozta az aggodalmat, amikor híre ment, hogy Federer hétfőn egyáltalán nem edzett, de kedden megnyugtatott mindenkit, hogy semmi gond, jó döntésnek bizonyult és szerdán sem fog gyakorolni.
Fontos, hogy nem a tenyeresemmel, nem a fonákommal és nem is a szervámmal volt a gond. A fejem jelentette a problémát és ilyenkor a legjobb egy kis szünet. Az elmúlt két hónapban nagyon sokat játszottam. A Nisikori-meccs után, ahogy mentünk vissza a hotelbe, volt időnk átbeszélni a történteket a csapatommal, és az lett a konklúzió, illetve úgy gondolták az edzőim, hogy az a legjobb, ha lazítok kicsit. Azt mondták, élvezzem a következő napot a családommal, ne foglalkozzak a tenisszel, és a Thiem elleni meccsen nem az ütéseken kell gondolkodnom, csak a fejemre figyeljek. Nagyon örülök, hogy jól reagáltuk le az első meccsen történteket és jó döntést hoztunk"- magyarázta még kedd este Roger Federer, miután legyőzte az osztrákot és javított.

Roger Federer megint megoldotta a feladatotForrás: AFP/Glyn Kirk

Azzal persze tisztában volt, hogy a sorsa nem csak az ő kezében van, mert alakulhatnak úgy az eredmények, hogy hiába vág vissza Kevin Andersonnak a Wimbledonban elszenvedett vereségért, akkor sem jut a legjobb négy közé az idén. A bázeli igyekezett könnyedén kezelni a helyzetet. Ha nem kerülök az elődöntőbe, akkor nem kerülök oda. Megérdemlem. Az a fontos, hogy jól teniszezzek az utolsó csoportmeccsemen"- mondta a svájci, aki már hatszor nyerte meg a szezonzáró ATP-világbajnokságot és 16. alkalommal kvalifikálta magát a nyolcas elitbe.

Arra nem igazán tudott magyarázattal szolgálni, hogy Nisikori ellen miért játszott annyira gyengén, miközben a japán is mélyen a tudása alatt teljesített. Úgy gondolja, az tehette visszafogottá, kényelmessé, hogy tudta a vereség sem jelent kiesést, mint az év többi versenyén. A másik gondot az jelentette, hogy amikor nem ment neki a játék, akkor túlságosan negatív lett. Fontos volt számára, hogy emlékeztesse magát, mennyire szeret Londonban teniszezni, versenyezni, gyakorlatilag ebben a városban érte el pályafutása legtöbb sikerét és mekkora megtiszteltetés még mindig az O2 arénában játszani. A fejmosás sikerült és csütörtökön is egy egészen más Roger Federert láthattunk, mint vasárnap.

Az első játszmában 3:3-ig az adogató dominált, de a 7. gémben a dél-afrikai ütött két kettőshibát, elrontott egy tenyerest és ennyi nem fér bele Federer ellen. A svájci nem sokáig örülhetett a bréknek, mert Anderson egyből javított fogadóként. Aztán megint a jól védekező, a tenyeressel inkább pörgető Federer jött, újra brékelt, majd 0:40-ről hozta a saját adogatását és a szettet. Ezzel megvolt az elődöntő.

A második játszmában újra 3:3 után indult a buli, de ezúttal Roger Federer már nem engedte vissza Andersont.

Roger Federer viszonylag simán vágott vissza Kevin Andersonnak a wimbledoni vereségértForrás: AFP/Glyn Kirk

Igaz, 5:3-nál a meccsben maradásért szerválva még hárított két mérkőzéslabdát a dél-afrikai, a második ráadásul a csata talán legszebb labdamenetében sikerült, de ez is kevésnek bizonyult, a svájci ragadozó már nem kegyelmezett: 1 óra 18 perc alatt 6:4, 6:3-ra győzött és csoportelsőként jutott az elődöntőbe. Így jó esély van arra, hogy összejön a Novak Djokovic elleni álomfinálé.