Társoldalunk:

A FINA szócsűrése csak olaj lesz a tűzre Hosszú Katinkáéknál

2018.11.19. 16:41

Miután a világ úszósportjának több jeles képviselője is kikelt a Nemzetközi Úszószövetség ellen, a szervezet szánalmas magyarázkodásba fogott azért, hogy miért kellett törölni a decemberben Torinóban tervezett nemzetközi versenyt, amely persze nem a FINA égisze alatt zajlott volna.

A brit Adam Peaty és Cseh László is keményen kritizálta a FINA-t azért, mert az olasz szervezőknek le kellett fújniuk a viadalt.  "Mérhetetlenül csalódott vagyok, hogy a decemberi torinói versenyt (sport) politikai okok miatt törölték.

Adam Peaty keményen nekiment a FINA-nakFotó: Mudra László - Origo

Nekünk úszóknak, akik saját hazánkat képviseljük, és élünk-halunk a sportért, fel kell tennünk a kérdést. Miért? Meggyőződésem, hogy az ilyen szervezeti döntések középpontjában a sportolók érdekei kell, hogy álljanak, nekünk és magának a sportnak is ez kell. Úgy gondolom, hogy ez egy rossz döntés, ami csak olaj lesz a tűzre, és nem fog minket megtörni" - mondta Adam Peaty.

Cseh László szerint a FINA vezetői fordítva ülnek a lovon. "Nagyon sajnálom, hogy így alakult. A rövid pályás világbajnokságot kihagyom, így örültem volna annak, ha december végén tudok egyet versenyezni. Csak annyit tudok erre mondani, köszönöm a FINA-nak.

Cseh László szívesen versenyzett volna TorinóbanForrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Megoldás helyett ismét csak büntetni akart, és egy jó kezdeményezés útjába állt. Nem értem, milyen kapcsolatban vagyunk mi pontosan a nemzetközi szövetséggel, azonkívül, hogy megszervez egy-egy világeseményt.

Fordítva ülnek a lovon, nem mi vagyunk a FINA-ért, hanem ők vannak értünk. Ha mi versenyezni szeretnénk, akkor ők ne döntsenek másképp."

A Nemzetközi Úszó Szövetség szánalmas magyarázkodására egészen hétfőig kellett várni. Az Olasz Úszó Szövetség által tervezett, végül azonban lemondott torinói verseny nem felelt volna meg a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA szabályzatának.

A FINA beszámolója szerint az éves versenynaptár a nemzeti szövetségekkel való hosszas egyeztetés után alakul ki, a torinói viadal ilyen rövid időn belül való megrendezése azonban nem felel meg a követelményeknek. Ezek azért vannak érvényben, hogy a nemzetközi versenyeken a lehető legjobb feltételeket biztosítsák az összes résztvevő sportoló számára, miközben fenntartják az egészséges versenynaptárt.

A FINA magyarázkodása nevetséges és szánalmasForrás: AFP/Martin Bureau

A szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy az elmúlt években folyamatosan fejlődött a sportág, köszönhetően többek között a pénzdíjak jelentős emelkedésének, illetve az egyes nemzeti szövetségekkel közösen indított fejlesztési programoknak.

A FINA korábban eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt szerettek volna venni a december 20-ra és 21-re tervezett eseményen, a nyomás hatására pedig a szervező hazaiak végül úgy döntöttek, nem rendezik meg a viadalt.